Iohannis: Premierul Rutte vine în România să viziteze trupele olandeze de la Cincu

0
Publicat:

Klaus Iohannis a anunțat că premierul Olandei, Mark Rutte, va veni săptămâna viitoare în România, pentru a vizita trupele olandeze care sunt staţionate la Cincu, nu pentru discutarea temei Schengem.

Iohannis a dat detalii despre scopul vizitei lui Mark Rutte FOTO Presidency
Iohannis a dat detalii despre scopul vizitei lui Mark Rutte FOTO Presidency

Premierul Rutte vine săptămâna viitoare să viziteze trupele olandeze care sunt staționate în Cincu”, a declarat șeful statului, scurt, fiind întrebat despre vizita lui Mark Rutte în România.

Chestionat pe tema primirii României în Schengen, Klaus Iohannis a precizat: „Schengen nu este nici despre resurse, nici despre alte lucruri. Este despre criterii tehnice care trebuie îndeplinite, în special pe controlul la granițe, controlul migrației, și așa mai departe. Noi îndeplinim din 2011 toate condițiile tehnice. Acest lucru a fost verificat și răsverificat. Între timp, suntem efectiv, deci de facto, parte dintre serie de programe și proceduri aferente Schengen și ne facem treaba foarte bine acolo. Însă, în afară de asta, este clar că, dacă vorbim de unitate și solidaritate în Europa, ea trebuie să existe și între noi. Și atunci, părerea mea, a noastră, este că toate formatele care ne aduc împreună trebuie finalizate”. 

Președintele României a mai punctat că românii trebuie să aibă drepturi depline. „Formatul Schengen permite circulația liberă a persoanelor și cred că este important acest lucru și pentru români, să se considere și ei europeni cu drepturi depline. Este lucru cunoscut că împreună cu noi așteaptă și Bulgaria tot de atâția ani, acum și Croația a solicitat să intre, și eu personal sunt convins că securitatea Europei și controlul asupra mișcărilor persoanelor care vin din afară ar fi mult îmbunătățit dacă România, Bulgaria și Croația ar fi cooptate în Spațiul Schengen. Încă o dată, condițiile tehnice le îndeplinim, dar acum, în aceste zile, am oferit posibilitatea unui corp de experți să vină să le mai verifice încă o dată, ca să fie toată lumea asigurată că sunt în regulă”, a completat șeful statului.

România, la un pas de intrarea în Schengen

Statele UE vor vota în decembrie dacă vor aproba sau nu aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, după mai bine de zece ani de amânare, potrivit presei europene.

Declarații pro-primire a României și Bulgariei în Schengen au fost făcute de politicieni cu influență la nivelul Uniunii Europene, iar informația privind votul a fost publicată în premieră de site-ul Euractiv, prin unul dintre corespondenții la instituțiile europene.

În 2011, subiectul a fost votat de miniștrii naționali, dar aderarea a fost blocată de guvernele din Olanda și Finlanda. Primirea în Schengen necesită unanimitate de voturi, iar în luna decembrie se va supune din nou la vot această chestiune”, arată Euractiv. De altfel, înalte surse guvernamentale din România au precizat pentru „Adevărul”, încă de acum trei săptămâni, că România se așteaptă ca la Consiliul Justiție și Afaceri Interne din 13 octombrie să fie dat primul semnal, iar pe 8 decembrie să fie dat votul decisiv.

Pentru primirea în Schengen, votul statelor trebuie să fie unanim „pro”, singurele emoții fiind legate de Olanda, însă oficialii români sunt încrezători că nu vor fi probleme. Mesajele de susținere a aderării României au venit de la persoane relevante. „Președinția cehă se angajează să facă progrese pentru a permite Bulgariei și României să facă parte pe deplin din spațiul Schengen. În acest sens, ne angajăm cu statele membre să pregătim terenul pentru o discuție de fond privind ridicarea controalelor la frontierele interne cu Bulgaria și România. În efortul nostru de a asigura unanimitatea necesară în cadrul Consiliului, președinția a facilitat vizitele de experți în Bulgaria și România de săptămâna viitoare”, a declarat ministrul ceh pentru Afaceri Europene, Mikuláš Bek, reprezentant al țării care deține președinția Consiliului UE.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite