Ciolacu: Toate partidele politice să susțină aderarea României la Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marcel Ciolacu a făcut un apel ca toți decidenții și toate partidele din România să susțină aderarea României la Schengen și să depună eforturi fiecare, după influența pe care o are.

Marcel Ciolacu cere sprijin din toate părțile pentru primirea în Schengen FOTO Mediafax
Marcel Ciolacu cere sprijin din toate părțile pentru primirea în Schengen FOTO Mediafax

A sosit momentul ca toți decidenții și partidele politice din România să susțină, în următoarele săptămâni, pe toate canalele și pe toate fronturile, aderarea țării noastre la Spațiul Schengen! Este foarte important ca în această perioadă să fim cu toții uniți și să acționăm pentru țara noastră. În această chestiune nu e loc de orgolii și rivalități. Apelul meu este ca toate partidele să utilizeze contactele pe care le au în familiile lor politice europene, pentru susținerea aderării României la Spațiul Schengen”, a scris Marcel Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.

Liderul PSD susține că el va susține acest lucru la următorul eveniment al socialiștilor europeni. „Eu asta voi face la Congresul Socialiștilor Europeni, care va avea loc peste puțin timp la Berlin. De asemenea, colegii mei din Parlamentul European au zilnic discuții cu oficiali din alte state membre pentru a-i convinge să susțină cauza României. Sunt convins că și celelalte partide pot contribui semnificativ pentru a obține un succes pentru România”, a completat Ciolacu.

Președintele social-democrat a atras atenția că România este o țară care îndeplinește condițiile de un deceniu. „Nu trebuie să avem vreo rezervă în această luptă pentru un obiectiv national strategic, fiindcă dreptatea este de partea noastră! România îndeplinește de mult timp toate condițiile tehnice de aderare, iar conduita țării noastre în gestionarea fluxurilor de refugiați din Ucraina și în asigurarea rutelor de export pentru grânele ucrainene, arată că merităm pe deplin admiterea în Spațiul Schengen”, a mai afirmat Ciolacu.

România, la un pas de intrarea în Schengen

Statele UE vor vota în decembrie dacă vor aproba sau nu aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, după mai bine de zece ani de amânare, potrivit presei europene.

Declarații pro-primire a României și Bulgariei în Schengen au fost făcute de politicieni cu influență la nivelul Uniunii Europene, iar informația privind votul a fost publicată în premieră de site-ul Euractiv, prin unul dintre corespondenții la instituțiile europene.

În 2011, subiectul a fost votat de miniștrii naționali, dar aderarea a fost blocată de guvernele din Olanda și Finlanda. Primirea în Schengen necesită unanimitate de voturi, iar în luna decembrie se va supune din nou la vot această chestiune”, arată Euractiv. De altfel, înalte surse guvernamentale din România au precizat pentru „Adevărul”, încă de acum trei săptămâni, că România se așteaptă ca la Consiliul Justiție și Afaceri Interne din 13 octombrie să fie dat primul semnal, iar pe 8 decembrie să fie dat votul decisiv.

Pentru primirea în Schengen, votul statelor trebuie să fie unanim „pro”, singurele emoții fiind legate de Olanda, însă oficialii români sunt încrezători că nu vor fi probleme. Mesajele de susținere a aderării României au venit de la persoane relevante. „Președinția cehă se angajează să facă progrese pentru a permite Bulgariei și României să facă parte pe deplin din spațiul Schengen. În acest sens, ne angajăm cu statele membre să pregătim terenul pentru o discuție de fond privind ridicarea controalelor la frontierele interne cu Bulgaria și România. În efortul nostru de a asigura unanimitatea necesară în cadrul Consiliului, președinția a facilitat vizitele de experți în Bulgaria și România de săptămâna viitoare”, a declarat ministrul ceh pentru Afaceri Europene, Mikuláš Bek, reprezentant al țării care deține președinția Consiliului UE.

În favoarea României au venit cu mesaje puternice liderii PPE și S&D, Manfred Weber, respectiv, Iratxe Garcia Perez. Aceștia conduc principalele familii politice europene.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite