Iohannis, despre legile Justiției: Opinia Comisiei de la Veneția nu cred că va fi diferită de cele anterioare

0
0

Klaus Iohannis a declarat că solicitarea sa pentru Coaliție pe tema legilor Justiţiei a fost să ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneția, precizând că nu crede că opinia forului va fi diferită de cele de până acum.

Klaus Iohannis dă semnalul pentru legile Justiției FOTO Facebook Klaus Iohannis
Klaus Iohannis dă semnalul pentru legile Justiției FOTO Facebook Klaus Iohannis

Aici sunt mai multe chestiuni care trebuie luate în considerare. Comisia de la Veneția a fost sesizată în repetate rânduri, inclusiv de mine, pe legile justiției și avem un set întreg de recomandări. Nu cred că, dacă se cere încă o opinie, va fi diferită față de cele de până acum și rugămintea mea expresă pentru Guvern și pentru Parlament a fost să se țină cont de recomandările pe care le cunoaștem, nu sunt chestiuni necunoscute, și, dacă Parlamentul va legifera în acest sens, eu nu mă aștept la probleme”, a declarat Klaus Iohannis, fiind întrebat dacă nu ar trebui să fie așteptată opinia Comisiei de la Veneția, care ar urma să vină în luna decembrie, pe tema legilor Justiției. 

Coaliția nu va aștepta avizul Comisiei de la Veneția privind legile Justiției, fiind decisă să le voteze până la sfârșitul acestei luni, în ciuda solicitării venite inclusiv de la Comisia Europeană.

Comisarul pe Justiție a recomandat să fie așteptat avizul

Comisia de la Veneția a anunțat că în perioada 15-16 decembrie va emite punctul de vedere pe tema legilor Justiției, după ce forul a fost sesizat prin intermediul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). De altfel, la rândul său, Didier Reynders, comisarul european pentru justiție, anunța public, în urmă cu două săptămâni, că autoritățile române ar trebui să aștepte avizul Comisiei de la Veneția. „Am reamintit că Comisia Europeană este în contact cu autoritățile române pentru a discuta reformele și că recomand să aștepte avizul Comisiei de la Veneția asupra proiectelor de legi ale justiției înainte de a le adopta, pentru a se asigura că sunt în conformitate cu standardele europene”, preciza Didier Reynders, spre finalul lunii septembrie.

În ședința de plen de marți a fost cerută așteptarea opiniei Comisiei de la Veneția atât de cei din REPER (partidul lui Cioloș), dar și de USR. „Parlamentul și Guvernul se află în cazul de forță majoră pentru a adopta aceste legi până la finalul anului”, a precizat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu. „Guvernul României a menținut permanent legătura cu Comisia, am avut consultări. Proiectele au fost redactate având avizele anterioare ale Comisiei de la Veneția”, a completat Predoiu, care a precizat că „dacă acel aviz va ridica anumite recomandări, nimic nu ne poate împiedica să le avem în vedere în cadrul Mecanismului Rule of Law (n.r. - Stat de drept) sau MCV, după caz, așa cum o face fiecare stat al UE. Nu este un proces extraordinar, este un exercițiu normal”, a conchis Predoiu, punând capăt emoțiilor privind așteptarea Comisiei de la Veneția.

Varianta dezbaterilor rapide în decembrie

Puterea ar putea să aibă timp de adoptare a legilor Justiției și dacă așteaptă avizul, în condițiile în care între pronunțarea Comisiei de la Veneția și finalul sesiunii parlamentare rămân încă două săptămâni. Legislativul a mai arătat că poate lua decizii și vota la foc automat, nefiind o premieră pentru legile Justiției. Iar cele trei proiecte de lege ar putea trece în a doua jumătate a lunii decembrie și pentru că rămâne doar un singur for. Totul depinde de voința Puterii. În ceea ce privește respectarea jalonului din PNRR, deși este asumat termenul de 31 decembrie, acesta poate fi depășit, fiind obligatorie condiția ca în momentul trimiterii cererii de plată pentru T3/2022 (iulie-septembrie) și T4/2022 (octombrie-decembrie), obiectivul să fie bifat.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite