Iohannis anunță un posibil nou Guvern până pe 30 mai. „Trebuie să se desfășoare rapid, corect”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele României a confirmat faptul că a avut discuții cu liderii PNL și a precizat că în „variantă optimală”, procedurile pentru un nou Guvern ar putea începe pe 26 mai și să se încheie pe 30 mai.

Președintele Klaus Iohannis FOTO Presidency
Președintele Klaus Iohannis FOTO Presidency

„După părerea mea, calendarul inițial al rotației, al rocadei, poate fi respectat. Vineri ar începe procedura și în varianta optimală s-ar putea încheia pe 30 mai”, a precizat șeful statului, într-o conferință de presă. 

Președintele României a recunoscut și faptul că a discutat cu liderii PNL, deși aceștia au negat acest lucru: „Aceste chestiuni le-am spus și celor din PNL”.

Numai de instabilitate și certuri politice nu avem nevoie”, a subliniat Klaus Iohannis.

„Cert e că după ce se inițiază procedură, după ce își depune mandatul, voi iniția următorii pași.  Nu vreau să trag de timp, să apară sincope și incertitudini.Trebuie să se desfășoare, rapid, corect. Cum se spune, pe scurt: sticlă”, a mai afirmat Iohannis.

Nu e timp de tras sfori, negocieri, ci de o o chestiune pe care și-a însușit-o Coaliția de la bun început. Asta e așteptarerea mea”, a fost concluzia șefului statului.

Cum vede problema grevei generale

Klaus Iohannis a subliniat că nu există sincope în Coaliție și și-a spus părerea despre greva generală. „Nu există nicio sincopă în discuții și sigur greva din învățământ e o temă foarte serioasă. Sunt foarte bucuros că în afară de faptul că legile Ed ucației au fost adoptate, după mult timp într-o procedură ordinară (....) În afară de acestea, solicitările profesorilor, dascălilor, am mai spus-o sunt legitime, ușor de înțeles”, a declarat președintele României.

Coaliția evident e în situația să negocieze ceva și mă bucură foarte mult că aceste negocieri se poartă real în format de Coaliție, au existat mai multe întâlniri și speranța mea este să se termine amiabil. Toată lumea a văzut disponibilitatea Guvernului, a premierului, a ministrei Educației, de a sprijini solicitările. S-au găsit soluții pentru o serie de puncte revendicate de sindicate”, a completat șeful statului.

Ciucă și-a anunțat demisia pentru vineri

Premierul României, Nicolae Ciucă, a precizat că vineri e ziua când, „conform calendarului”, își depune mandatul de șef al Guvernului. Legat de negocierile pentru noul Cabinet, liberalul a subliniat că e varianta respectării protocolului sau rediscutarea fiecărui minister în parte.

Vineri este ziua în care conform calendarului îmi depun mandatul”, a precizat Nicolae Ciucă, într-o declarație dată la Vila Florica, după celebrarea a 148 de ani de la fondarea PNL. 

Întrebat cum vor avea loc discuțiile pentru noul Guvern, președintele punctat: „Nu am încheiat încă negocierile. Orice formulă, de la cea din protocol, de la cea a asumării ministerelor, e deschisă.”, completând că „există discuții, negocieri”.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite