Iohannis, mulţumit de noul Guvern de la Chişinău: Republica Moldova a realizat un pas important în depăşirea crizei politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis se declară mulţumit de învestirea Guvernului Filip de la Chişinău, arătând că, astfel, Republica Moldova a depăşit criza politică.

„Prin învestirea noului Guvern, care îşi declară prioritară opţiunea proeuropeană, Republica Moldova a realizat un pas important în depăşirea crizei politice. Stabilitatea acestui stat este importantă atât pentru România, cât şi pentru Uniunea Europeană.  Noul Guvern de la Chişinău are foarte mult de lucru în perioada următoare,  reforme importante trebuind să fie demarate şi realizate. Urmăresc cu atenţie evoluţia de pe scena politică de la Chişinău şi îi asigur pe partenerii noştri de întregul sprijin al României“, a fost reacţia lui Iohannis, potrivit unui comunicat al Admnistraţiei Prezidenţiale.'

Potrivit unui comunicat de presă, ;I Cabinetul Cioloş consideră că învestirea noului Guvern al Republicii Moldova este un pas înainte în direcţia consolidării stabilităţii politice în statul vecin şi îşi exprimă speranţa că "va reconfirma" un angajament pro-european solid şi credibil, care să conducă la aplicarea cuprinzătoare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, aprofundarea serioasă a reformelor, precum şi la consolidarea statului de drept şi a stabilităţii macroeconomice în beneficiul tuturor cetăţenilor.

„România reconfirmă deschiderea deplină pentru dezvoltarea Parteneriatului Strategic bilateral şi accelerarea proiectelor de cooperare în curs, care au ca beneficiari principali cetăţenii Republicii Moldova. De asemenea, România reafirmă voinţa de a susţine toate eforturile avute în vedere de autorităţile de la Chişinău pentru implementarea agendei europene şi de reforme“, se arată în comunicatul de presă..

Preşedintele Nicolae Timofti a primit jurământul noului guvern fără să invite presa, sub protecţia a sute de poliţişti. Parlamentul Republicii Moldova a învestit Guvernul Filip cu votul a 57 de deputaţi, în mai puţin de 40 de minute. Votul a avut loc într-o atmosferă încordată, deputaţii PSRM au încercat să blocheze tribuna principală. La scurt timp, protestatarii PDA au luat cu asalt Parlamentul, încercând să-l ocupe.

Un nou Guvern al Republicii Moldova a fost instalat miercuri într-o atmosferă plină de încordare şi presiuni. Cabinetul votat de Parlament după masă, a depus jurământul cu puţină vreme înainte de miezul nopţii, după ce protestatarii Platformei Demnitate şi Adevăr au ocupat parterul Parlamentului, fiind mai apoi evacuaţi de poliţie.

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova a anunţat la orele 13:30 că la ora 16:00 va avea loc şedinţa de investire a Guvernului Pavel Filip. Susţinătorii Platformei Demnitate şi Adevăr au organizat un protest în jurul Parlamentului încercând să împiedice votarea noului Guvern, care s-a produs în jurul orelor 16:30. Ulterior protestatarii au luat cu asalt clădirea legislativului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite