Iohannis, mesaj de ziua Marinei: „A fi marinar înseamnă un efort continuu şi multe luni departe de cei dragi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis a participat la ceremonia organizată la Contanţa, de Ziua Marinei. FOTO: Captură
Preşedintele Klaus Iohannis a participat la ceremonia organizată la Contanţa, de Ziua Marinei. FOTO: Captură

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, duminică, în discursul susţinut cu ocazia zilei Marinei despre „sacrificiile” pe care marinarii trebuie să le facă, dar şi despre calităţile pe care aceştia le au, precum devotamentul şi curajul.

„Mă bucur să particip şi în acest an la ceremoniile de Ziua Marinei. Îi salut cu căldură pe toţi marinarii noştri, militari sau civili, care cu devotament şi curaj poartă sau au purtat drapelul tricolor pe mările şi oceanele lumii. Sunt impresionante sacrificiile pe care le faceţi. Ieşiţi mereu învingători şi vă faceţi mereu datoria. 

Apărarea şi protejarea românilor, spiritul de sacrificiu, devotamentul, profesionalismul, acestea sunt cele mai importante calităţi ale marinarilor noştri. La mulţi ani tuturor şi un gând de recunoştinţă eroilor care nu mai sunt printre noi!”, a transmis Klaus Iohannis duminică, în cadrul ceremoniei care are loc în portul militar Constanţa.

Şeful statului a făcut referire şi la pandemie, în contextul organizării unor ceremonii restrânse, fără participarea publicului, de ziua Marinei.

„Există o singură cale de a reveni cu totul la normalitate şi această cale este vaccinarea. Cu cât va creşte mai rapid numărul persoanelor imunizate, cu atât mai repede vom reuşi să stopăm această pandemie", a spus preşedintele.

De asemenea, şeful statului a mai adăugat că marinarii „veghează cu responsabilitate la securitatea apelor teritoriale ale ţării noastre şi, alături de camarazii din NATO şi Uniunea Europeană, participă la misiuni care fac apele internaţionale un loc mai sigur”.

„Vă felicit pentru profesionalismul demonstrat pe parcursul numeroaselor exerciţii multinaţionale şi operaţii de anvergură, desfăşurate în Marea Neagră şi în Marea Mediterană, în care Forţele Navale Române au fost implicate pe parcursul acestui an. Salut, pe această cale, contribuţia Forţelor Navale Române la dezvoltarea climatului regional de securitate, pe flancul sudic şi estic al Alianţei Nord-Atlantice, şi rezultatele deosebite obţinute în timpul asigurării de către o navă românească, pentru prima dată în istoria militară naţională, a conducerii unei grupări navale permanente a NATO, care a desfăşurat misiuni în Marea Neagră şi în Marea Mediterană.

Totodată, în semn de recunoaştere şi apreciere pentru modul de îndeplinire a misiunilor asumate, am acordat astăzi, 15 august, drapelul de luptă Direcţiei Hidrografice Maritime şi Flotilei 56 Fregate şi am decorat cu ordine şi medalii ofiţeri şi amirali din această categorie de forţe”, a mai spus Iohannis.

Ziua Marinei Române este sărbătorită din anul 1902, ajungând la cea de-a 119-a ediţie şi, pentru al doilea an consecutiv, cel mai mare eveniment al marinarilor va fi marcat de contextul pandemiei COVID-19. 

Preşedintele Klaus Iohannis participă la ceremoniile care au loc de Ziua Marinei în portul militar Constanţa, alături de premierul Florin Cîţu, vicepremierul Dan Barna şi preşedinta Senatului, Anca Dragu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite