Iohannis, la dezvelirea statuii baronului Samuel von Brukenthal: O confirmare a convingerii sale că la temelia bunei guvernanţe stau educaţia şi cultura

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, la Sibiu, că amplasarea în Piaţa Mare din oraş a statuiii baronului Samuel von Brukenthal reprezintă "un omagiu adus preţioasei sale moşteniri, o confirmare a convingerii sale că la temelia bunei guvernanţe stau educaţia şi cultura".

 "La rândul nostru, trebuie să lăsăm generaţiilor viitoare o ţară mai bogată, mai curată, o societate educată, aptă să-şi fructifice marile atuuri şi oportunităţi", a subliniat el.

Klaus Iohannis a dezvelit, împreună cu primarul Sibiului, Astrid Fodor, statuia baronului Samuel von Brukenthal.

"Apreciez în mod deosebit contribuţia tuturor celor care au făcut posibilă aşezarea statuii lui Samuel von Brukenthal în inima civică a Sibiului, în faţa muzeului care-i poartă şi îi duce mai departe numele, moştenirea şi strădania! Vă felicit pentru concretizarea acestui proiect atât de apropiat de inima sibienilor! Gestul de respect pentru marele iluminist transilvănean este un îndemn la preţuirea personalităţilor şi a valorilor trecutului. Să fim, aşadar, recunoscători pentru eforturile şi sacrificiile, opţiunile şi proiectele care ne-au plasat la loc de cinste în marele concert universal al civilizaţiilor", a afirmat Iohannis, în discursul său.

Potrivit preşedintelui, comunitatea sibiană s-a fondat pe căutarea libertăţii şi s-a întărit prin credinţă.

"Ea a crescut pe seama meşteşugurilor şi a negoţului, pentru a-şi găsi împlinirea prin dezvoltarea civică, ce a fructificat cunoaşterea şi înţelegerea lumii şi a societăţii. Un catalizator important în acest proces l-a reprezentat diversitatea culturală şi spiritul de toleranţă al locuitorilor acestor meleaguri. Locul în care ne aflăm este cea mai bună ilustrare a forţelor care au contribuit la dezvoltarea Sibiului şi a perspectivelor sale. În cel mai amplu spaţiu public al comunităţii, între locurile spiritualităţii şi instituţiile locale, se ridică, de peste 200 de ani, reperele majore ale culturii şi europenităţii noastre: palatul, muzeul, colecţia şi biblioteca lui Samuel von Brukenthal", a continuat Klaus Iohannis.

El a subliniat că amplasarea aici a unei statui în memoria lui Brukenthal este "un omagiu adus preţioasei sale moşteniri, o confirmare a convingerii sale că la temelia bunei guvernanţe stau educaţia şi cultura, forţe care dau posibilitatea participării responsabile a cetăţenilor la construirea propriului viitor".

"Simbolic, de acum înainte, în această piaţă se întâlnesc fondatorul primului muzeu de pe teritoriul de azi al României, cea mai strălucită personalitate a saşilor transilvăneni, cu ctitorul şcolii româneşti de peste Carpaţi, Gheorghe Lazăr! Educaţia şi cultura mai au un rol esenţial – aşezarea unei societăţi pe temelia solidă dată de un sistem de valori în care performanţa, munca, talentul şi integritatea să aibă un loc de cinste. Aceeaşi misiune o are şi viziunea România Educată, care sunt convins că va însemna reconectarea cu performanţa istorică în domeniul învăţământului, precum şi racordarea cu bunele practici internaţionale, pentru a răspunde provocărilor prezentului, dar şi a viitorului. Cultura, dorinţa de cunoaştere, preţuirea educaţiei sunt pilonii pe care s-au ridicat Sibiul şi multe alte comunităţi, începând cu Mărginimea, aici, în vecinătate, şi încheind cu marile centre universitare care generează prosperitate şi dezvoltare la Cluj, Timişoara, Iaşi, Craiova ori Bucureşti", a mai afirmat şeful statului.

El a arătat că Samuel von Brukenthal a fost o mare personalitate a timpului şi locului în care a trăit.

"Noi avem o vorbă: «Omul sfinţeşte locul». Sunt convins că sunt mulţi astfel de oameni şi contribuţia lor reprezintă fundaţia pe care se poate ridica o comunitate în care tinerii să-şi găsească împlinirea", a menţionat Iohannis.

Potrivit acestuia, ne bucurăm de faptul că România este deseori reprezentată în Europa şi în lume prin comorile lăsate Sibiului de Samuel von Brukenthal.

"La rândul nostru, trebuie să lăsăm generaţiilor viitoare o ţară mai bogată, mai curată, o societate educată, aptă să-şi fructifice marile atuuri şi oportunităţi. Fie ca moştenirea lui Samuel von Brukenthal să ne fie pe mai departe izvor de inspiraţie şi energie, pentru a face din educaţie şi din cultură piloni naţionali care să susţină o tot mai accelerată dezvoltare a României!", a încheiat Iohannis.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite