Reuniunea miniştrilor de Externe NATO la București. Soluțiile efectelor războiului din Ucraina, pe agendă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe a anunțat găzduirea, la București, a reuniunii miniștrilor de externe ai NATO, subliniind importanța evenimentului din punct de vedere simbolic, cât și strategică. 

Ministrul Bogdan Aurescu a anunțat într-un mesaj video, că va găzdui la București, în perioada 29-30 noiembrie, reuniunea miniştrilor de Externe ai ţărilor NATO, explicând că reuniunea NATO va fi prima reuniune aliată de nivel înalt găzduită de România după Summitul NATO din 2008, dar și primul eveniment al Alianței, care are loc într-un stat membru de pe flancul estic după declanșarea războiului din Ucraina. 

Este o reuniune extrem de importantă, care va demonstra unitatea și solidaritatea Aliate și care va căuta soluții pentru a contracara efectele războiului brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a transmis Bogdan Aurescu în mesajul video publicat pe pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Externe. 

De asemenea, șeful diplomației române a explicat că reuniunea care urmează să aibă loc la București „confirmă rolul şi profilul României în Alianţa Nord-Atlantică şi, în acelaşi timp, indică importanţa strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică, deci şi pentru România".

Ministrul române a mai explicat, în același timp, că reuniunea are loc într-un moment simbolic, la două decenii de când România a fost invitată să facă parte din NATO.

București, capitală diplomatică timp de trei zile 

Ministrul român de Externe a menţionat că Bucureştiul va găzdui, totodată, pe 28 şi 29 noiembrie, Reuniunea Liderilor de la Munchen, care arată „importanţa şi rolul-cheie al României, la intersecţia a două zone de importanţă strategică pentru securitatea europeană, euroatlantică şi globală: Marea Neagră şi Balcanii de Vest".

„Vreme de trei zile, între 28 şi 30 noiembrie, România va fi capitala diplomatică, europeană, euroatlantică şi dincolo de acestea", a mai subliniat Bogdan Aurescu în mesajul transmis.

De asemenea, potrivit Reuters, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a anunțat că miniștrii de externe din Grupul celor șapte (G7) vor discuta despre cum să sprijine în continuare Ucraina în asigurarea aprovizionării cu energie în cadrul unei reuniuni care va avea loc săptămâna viitoare la București.

NATO a testat apărarea antiaeriană și antirachetă din România

NATO a efectuat miercuri un exerciţiu militar pentru a testa apărarea aeriană şi apărea antirachetă din România, la circa o săptămână după ce o rachetă rătăcită s-a prăbuşit în Polonia şi a scos în evidenţă unele breşe din scutul aerian al Alianţei.

„Ca răspuns la războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, continuăm să ne consolidăm capacitatea de descurajare şi sistemele de apărare în flancul de estic al Alianţei”, a spus purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.  

Privind războiul de la graniță, șeful diplomației române a afirmat că, în opinia sa, nici Rusia nu dorește în mod real să ajungă la pace, nici Ucraina nu va dori până când nu își va elibera teritoriile.

  „Până la urmă, războiul ăsta din Ucraina nu este doar un război împotriva Ucrainei, este un război împotriva arhitecturii de securitate europene”, a susținut Bogdan Aurescu, explicând că „Rusia vrea să schimbe parametrii arhitecturii de securitate europene, așa cum sunt ei astăzi, în favoarea sa, evident, și este un atac împotriva valorilor democratice ale comunității noastre, din care face parte și România”.   

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite