Iohannis, înaintea Summitului Format Bucureşti: „Trebuie să avem în vedere recentele evoluţii de securitate din regiune”

0
0
Klaus Iohannis şi preşedintele polonez Andrzej Duda, înaintea Summitului Formatului Bucureşti- 10.05.2021. FOTO: Inquam Photos / George Călin
Klaus Iohannis şi preşedintele polonez Andrzej Duda, înaintea Summitului Formatului Bucureşti- 10.05.2021. FOTO: Inquam Photos / George Călin

În deschiderea Summitului Formatului Bucureşti, preşedintele Klaus Iohannis le-a mulţumit tuturor celor care au acceptat invitaţia de a participa şi le-a urat bun venit preşedintelui american Joe Biden şi Secretarului General NATO, Jens Stoltenberg. Şeful statului român a subliniat importanţa legăturii transatlantice, cât şi necesitatea consolidării factorilor de descurajare şi de apărare pe flancul estic.

Având în vedere evenimentele recente de la graniţa de est a Ucrainei, preşedintele Klaus Iohannis a reiterat importanţa consolidării legăturii transatlantice. Iohannis i-a mulţumit preşedintelui american, Joe Biden, pentru sprijinul faţă de NATO, dar şi lui Jens Stoltenberg pentru eforturile depuse în ultima vreme.

„Dragi colegi, este o plăcere reală să fiu gazda dumneavoastră astăzi. Aş dori să vă mulţumesc tuturor pentru că aţi acceptat să luaţi parte la a patra ediţie a Summitului în Format B9. Este foarte oportun, fiind la numai o lună de Summitul NATO care se va ţine la Bruxelles. Trebuie să avem în vedere şi recentele evoluţii îngrijorătoare de securitate din regiune. Profit de această ocazie pentru a-i ura bun venit călduros Secretarului General NATO, Jens Stoltenberg, care se alătură discuţiilor noastre. Ulterior, ni se va alătura un alt oaspete extrem de important, onorabilul Joseph Biden, care trimite un puternic mesaj de solidaritate transatlantică şi unitate înainte de Summitul NATO din 14 iunie. Formatul Bucureşti 9 şi-a dovedit valoarea, transmiţând mesaje de coeziune către şi între toţi aliaţii de pe flancul de est.

Dragi colegi, întărirea şi aprofundarea legăturii transatlantice, care rămâne în continuare baza alianţei noastre, reprezintă un obiectiv pe care îl avem cu toţii în comun. Aş vrea să îmi exprim aprecierea deosebită pentru preşedintele Biden, pentru sprijinul reînnoit faţă de NATO şi articolul 5 al tratatului de la Washington.

De asemenea, ca aliaţi de pe flancul estic avem nevoie sa continuăm consolidarea factorului de descurajare şi a celui de apărare. Recent, am fost martorii întăririi forţelor Federaţiei Ruse din zona Mării Negre în  jurul Ucrainei. Aş dori să îi mulţumesc Secretarului General NATO, Jens Stoltenberg,  pentru eforturile sale. Dorim cu toţii ca alianţa noastră să fie mai puternică şi mai relevantă la nivel global. Pentru aceasta este nevoie să continuăm eforturile, inclusiv prin adoptarea unui nou concept strategic. Toate aceste elemente definesc însăşi esenţa alianţei noastre”, a fost intervenţia preşedintelui Iohannis înainte de începerea Summitului B9.

Preşedintele Klaus Iohannis găzduieşte luni, alături de omologul său polonez, Andrzej Duda, Summitul Formatului Bucureşti (B9). O intervenţie online va avea la acest summit şi preşedintele SUA, Joe Biden.

Vizita preşedintelui polonez la Bucureşti la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis are loc în contextul celebrării a 100 de ani de la încheierea Convenţiei de Alianţă Defensivă între Regatul României şi Republica Polonă, semnată la 3 martie 1921, moment simbolic al relaţiei bilaterale.

Marţi, cei doi şefi de stat vor participa la Ziua distinşilor vizitatori a exerciţiului militar „Justice Sword 21”, care se desfăşoară la Poligonul Smârdan şi la care Polonia participă cu forţele şi mijloacele tehnice desfăşurate în ţara noastră în cadrul Prezenţei Adaptate de pe Flancul Estic aliat, din structurile Brigăzii multinaţionale NATO de la Craiova.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri