Iohannis, în Argentina: Am convenit dinamizarea dialogului politico-diplomatic și intensificarea contactelor între ministere

0
Publicat:

Iohannis a afirmat că a convenit cu președintele din Argentina dinamizarea dialogului politico-diplomatic și intensificarea contractelor între ministerele și agențiile guvernamentale dintre cele două țări. Iohannis a punctat că dialogul cu omologul său va da un impuls și schimburilor comerciale.

„Agenda noastră bilaterală trebuie să se orienteze spre proiecte comune și cooperare de durată între autorități. Eu sunt convins că dialogul nostru de astăzi va da un impuls mult așteptat și schimburilor comerciale. Potențialul economic al cooperării noastre este foarte consistent, de aceea ne-am propus să valorificăm noi oportunități de colaborare în domeniile de interes comun, prin dezvoltarea relațiilor comerciale și promovarea pragmatică a investițiilor reciproce”, a transmis Klaus Iohannis, în timpul conferinței de presă alături de omologul din Argentina.

Șeful statului român a precizat că s-a agreat și intensificarea cooperării pe teme foarte importante atât pentru România, cât și pentru Argentina: protecția mediului, schimbări climatice, educație, cercetare și inovare, dar și digitalizare, agricultură, energie verde, energie nucleară, cultură și turism.

În cadrul vizitei în Argentina a fost semnat și un Memorandum de colaborare între cele două instituții responsabile de gestionarea situațiilor de urgență, dar și un Memorandum de înțelegere în domeniul cercetării și al cooperării în sectorul agricol și al protecției mediului.

Iohannis, alături de președintele din Republica Argentina FOTO: Presidency
Iohannis, alături de președintele din Republica Argentina FOTO: Presidency

De asemenea, cei doi șefi de stat au discutat și despre rolul important pe care îl au România și Argentina în calitate de contribuitori importanți la securitatea alimentară globală: „Amenințările la adresa securității alimentare au sporit pe fondul consecințelor globale negative ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei, în imediata vecinătate a României”.

Klaus Iohannis i-a prezentat omologului său din Argentina demersurile României pentru a a facilita exporturile alimentare esențiale dinspre Ucraina spre restul lumii, în special spre statele în curs de dezvoltare. Acesta a precizat că România va continua să își îndeplinească rolul cu maximă responsabilitate.

Subiectul războiului din Ucraina, abordat de cei doi șefi de stat

Președintele României a precizat că a avut cu omologul său un schimb de opinii referitor la războiul din Ucraina.

„Am avut și un schimb aprofundat de opinii cu Președintele Fernandez cu privire la războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, care afectează profund securitatea în regiunea noastră, a Mării Negre, dar și a Europei, cu unde de șoc la nivel euroatlantic și global”, a punctat acesta.

Iohannis a afirmat că România și Argentina participă, prin contribuțiile lor în cadrul instituțiilor internaționale, la eforturile de soluționare a situațiilor de criză la nivel global prin dialog, diplomație, prin apărarea principiilor și a valorilor universale conform Cartei ONU, a democrației și a statului de drept.

„Argentina joacă un rol activ în menținerea securității și a stabilității la nivel regional și global, rol pe care îl apreciem. Atât Argentina, cât și România au cunoscut perioade dificile în istoria contemporană. Avem, cu atât mai mult, o misiune comună de îndeplinit, în apărarea drepturilor omului și a statului de drept în toate forurile multilaterale relevante”, a declarat președintele Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite