Iohannis, după consultările cu partidele: Vom elabora, împreună, un nou proiect de ţară care va stabili rolul României în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş.FOTO Octav Ganea / Inquam Photos
Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş.FOTO Octav Ganea / Inquam Photos

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, la finalul consultărilor cu premierul Dacian Cioloş, cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi cu liderii partidelor parlamentare pe tema situaţiei create, că va elabora un proiect de ţară post-aderare.

UPDATE Klaus Iohannis, după consultările cu partidele: Este nevoie de un nou proiect de ţară, un proiect de ţară pentru România, pentru România viitorului în Uniunea Europeană. Acesta a fost mesajul meu către liderii cu care m-am întâlnit astăzi la ora 17:00, şi am terminat întâlnirea acum câteva minute. Toţi au fost de acord să participe la elaborarea acestui nou proiect de ţară, un proiect post-aderare, care, iată, vine practic la 10 ani după ce România a devenit membră a Uniunii Europene.

Această lucrare, acest proiect de ţară va fi elaborat într-un grup de lucru, care va funcţiona pe lângă Preşedinţia României. Acest grup de lucru poate să funcţioneze, în varianta optimală, aici la Preşedinţie, chiar şi într-un an electoral. Vreau să subliniez caracterul foarte constructiv al discuţiei pe care am avut-o şi faptul că toţi liderii politici şi-au asumat acest proiect. Un astfel de proiect de ţară poate să devină funcţional numai în situaţia în care este adoptat, aprobat, susţinut consensual.

Din păcate, în România am avut destul de multe aşa numite proiecte de ţară, strategii, care nu au fost nici implementate, nici nu au dăinuit, fiindcă a lipsit consensul politic. De data aceasta, vom elabora împreună acest proiect de ţară, care va ghida mersul României pentru viitorul mediu şi lung în Uniunea Europeană, vom stabili care este locul României, rolul României şi nivelul de ambiţie al României în Uniunea Europeană.

UPDATE Consultările de la Palatul Cotroceni, convocat de preşedintele Klaus Iohannis pe tema Brexit, au început, luni, fiind prezenţi premierul Dacian Cioloş, guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi liderii partidelor parlamentare, şeful statului afirmând în deschiderea reuniunii că trebuie găsite "cele mai bune soluţii" pentru poziţionarea României faţă de ieşirea Regatului Unit din UE, potrivit news.ro.

UPDATE Copreşedintele PNL, Vasile Blaga, a spus că merge la consultările organizate de preşedintele Klaus Iohannis cu mandatul de a asculta concluziile Consiliului European pe tema Brexit, nu de a susţine un punct de vedere al partidului. „Astăzi, ascultăm. Am fost chemaţi să fim informaţi despre ceea ce s-a întâmplat la Bruxelles, şi în continuare, care sunt punctele de vedere ale preşedintelui şi ale premierului. Noi considerăm că locul nostru este în Europa şi în Uniunea European㔓, a spus Vasile Blaga, întrebat despre mandatul cu care merge la consultările de la Cotroceni.

Klaus Iohannis va propune înfiinţarea unui grup de lucru care să evalueze impactul deciziei Marii Britanii României, să identifice măsurile care se impun în acest context, „cât şi oportunităţile care pot apărea pentru România în situaţia creată“, potrivit Administraţiei Prezidenţiale. O astfel de rundă de consultări a avut loc la Palatul Cotroceni şi înainte de Consiliul European de marţi şi miercuri. Şeful statului a spus atunci că pentru toată lumea este clar că Uniunea Europeană are mult de lucru.

„Trebuie să redefinim proiectul european, trebuie să îl facem mai bun, mai uşor de înţeles, mai performant. Aceleaşi lucruri sunt valabile şi pentru România”, a precizat Iohannis.

Preşedintele a spus că în România au existat consens şi voinţă politică pentru integrarea europeană, dar nu a existat un proiect post-aderare. „Acum e momentul să recuperăm, e momentul elaborării unui nou proiect de ţară. Pot să îi asigur pe români că această criză are oportunităţi pentru România”, a adăugat şeful statului.

La Bruxelles, după Consiliul European, preşedintele a spus că în negocierile care vor fi purtate în perioada următoare România va umări cu prioritate apărarea intereselor comunităţii româneşti, existând deja asigurări că aceasta nu va avea de suferit în acest moment.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite