Iohannis, după 25 de ani de libertate: „Comunismul ne-a furat şansa de a evolua. Regimul a distrus elitele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut un discurs cu prilejul decorării preşedintelui Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, Octav Bjoza. În alocuţiunea sa, Iohannis a vorbit despre restabilirea adevărului juridic cu privire la evenimentele din 1989 şi despre efectele regimului Ceauşescu.

Redăm integral discursul preşedintelui Klaus Iohannis:

Stimate domnule Bjoza, încep prin a vă felicita pe dumneavoastră pentru această distincţie. O meritaţi din plin.

Ziua de astăzi este una specială, prima zi de exercitare efectivă a mandatului de preşedinte, ziua în care marcăm 25 de ani de la prăbuşirea comunismului.

Am spus de multe ori că numeroase lucruri trebuie să se schimbe în România. E prima decoraţie pe care o ofer în calitate de preşedinte, de aceea am ţinut în mod special să vă fie oferită dumneavoastră, în chip simbolic, din câteva motive.

Inainte de toate, pentru că mandatul meu va fi unul al respectului faţă de toate valorile noastre. O naţiune nu poate avea viitor fără a-şi respecta trecutul. Prin acest moment, vreau să marchez începutul unui nou capitol în istoria noastră recentă – un preşedinte care pune în valoare înainte de toate modelele din societate. Foştii deţinuţi politici reprezintă repere de moralitate pentru tânăra generaţie. Domnul Bjoza a fost condamnat pe nedrept, fiind obligat să cutreiere nu mai puţin de 14 locuri de detenţie. A fost persecutat, dar acest lucru nu l-a împiedicat să militeze pentru idealurile de libertate şi democraţie. Prin această decoraţie, recunosc şi onorez sacrificiul şi curajul de care au dat dovadă femeile şi bărbaţii care au suferit pentru libertate.

Când s-a instaurat comunismul peste România, nimeni nu îşi imagina că se va prăbuşi jumătate de veac mai târziu. S-a instalat prin crime şi abuzuri, s-a impus prin teroare şi minciună.

Vreme de 45 de ani, puterea a fost deţinută de un grup de privilegiaţi care au instaurat un regim ilegitim care a schimbat prin forţă forma de guvernământ, a lichidat valorile tradiţionale, a abandonat suveranitatea României.

Lupta anticomunistă a fost dusă pe multe fronturi şi astăzi ştim că sute de mii de oameni s-au opus dictaturii. Acest lucru trebuie cunoscut de tânăra generaţie, iar societatea noastră e obligată să acţioneze cu fermitate în această direcţie. Duşmanii de clasă, cum au fost numiţi, au fost deportaţi, închişi, dar cea mai mare dramă este că regimul comunist a distrus elitele, resursa fundamentală a unei naţiuni.

Comunismul a furat şansa unei naţiuni de a evolua. Acesta e bilanţul negru al comunismului, însă cel mai drept judecător pentru un regim este naţiunea română însăşi care a declarat dictatura vinovată pentru cei 45 de ani de sărăcie, umilinţă şi teroare. Marcăm 25 de ani de la Revoluţia română şi încă există numeroase controverse cu privire la acest eveniment. Acestea nu vor înceta până ce adevărul juridic nu va ieşi la iveală.

Societatea românească nu s-a vindecat complet de bolile trecutului. Faptul că azi există încă oameni cu mâinile pătate de sânge care au săvârşit crime şi care se plimbă liber arată incapacitatea noastră de a-i găsi şi pedepsi pe cei vinovaţi. Este dreptul şi obligaţia justiţiei de a-i identifica şi de a-i aduce în faţa legii pe cei vinovaţi.

Citeşte şi:

FOTO Pe cine ia Iohannis cu el la Cotroceni. Lista consilierilor prezidenţiali

Noul preşedinte al României, Klaus Iohannis, îşi va numi luni în funcţie toţi consilierii prezidenţiali, dintre care fac parte foşti colegi de partid, dar şi oameni din mediul universitar.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite