Iohannis: Condamnăm ferm orice tentative ruse de destabilizare a Rep Moldova. Are loc intensificarea propagandei pro-ruse
0Președintele României a subliniat, în declarația de presă comună cu Maia Sandu, că statul nostru este alături de țara vecină și a atras atenția asupra acțiunilor ruse de destabilizare a Chișinăului de către Moscova.
„Parcugem o perioadă de crize de proproții istorice. crize într-un mediu de securitate care s-a deteriorat dramatic. În urma cu un an Rusia se pregătea să invadeze Ucraina (...) A fost un an extrem de dificil și pentur Rep Moldova, stat care a fost afectat profund și direct de consecințele războiului” a precizat președintele României.
Klaus Iohannis a subliniat că Moldova nu s-a confruntat doar cu o criză energetică profundă, inflație galopantă, dezechilibre economice, dar și atacuri hibride deosebit de puternice din exterior.
„După cum am arătat și în urmă cu o săptămână, amenințările din exterior la adresa ordinii democratice constituționale a Republicii Moldova, asupra cărora ați atras în mod public atenția, sunt deosebit de îngrijorătoare. Reiterez condamnarea fermă de către România a oricăror tentative ruse de destabilizare. România rămâne, totodată, deosebit de vigilentă față de acțiunile hibride ale Rusiei, care, iată, se intensifică la împlinirea unui an de război”, a mai afirmat Iohannis.
„Tentativele de destabilizare sunt susținute de intensificarea propagandei pro-ruse, scopul fiind alimentarea de narative utile Rusiei și diminuarea unității și solidarității noastre. Dar noi nu vom ceda! Vă asigur că Republica Moldova nu este singură în fața acestor provocări. Este poziția noastră permanentă, clară și fermă. Am solicitat și vom continua să susținem sancționarea de către Uniunea Europeană a celor care doresc destabilizarea Republicii Moldova și subminarea ordinii constituționale și a statului de drept”, a mai declarat șeful statului.
„România va continua să sprijine în mod ferm respectarea suveranității și a integrității teritoriale ale Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional. Sprijinim abordarea dumneavoastră responsabilă, doamnă Președinte, față de dosarul transnistrean. Urmărim, totodată, imperativul consolidării rezilienței Republicii Moldova în fața tuturor amenințărilor din exterior, atât prin efortul nostru direct, în plan bilateral, cât și prin instrumentele de care dispun Uniunea Europeană și NATO. De altfel, încă de la declanșarea, în urmă cu un an, a invaziei rusești împotriva Ucrainei, România a acționat prompt și hotărât nu doar în sprijinul Ucrainei, dar și în cel al Republicii Moldova”, a reiterat președintele României.
„În plan bilateral, după 24 februarie 2022, România a oferit Republicii Moldova combustibil, sprijin bugetar direct, energie electrică - între 80% și 90% din necesarul de electricitate al Republicii Moldova. Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este utilizat pentru transportul comercial de gaz către Republica Moldova, un factor esențial în construirea independenței energetice a Chișinăului. În aceste vremuri foarte complicate, cu provocări și riscuri de securitate tot mai complexe la adresa Republicii Moldova și a regiunii noastre, este necesar - și o să acționăm împreună în acest sens - să fim tot mai aproape, tot mai uniți. Vom merge pe acest drum”, a conchis Iohannis.
Maia Sandu, mulțumiri pentru statul român
„Noul Guvern de la Chișinău va continua un dialog energetic cu România”, a punctat Maia Sandu. „Din păcate umbria apropierii e umbrită de tragedia unui război crunt. Rusia a invadat o țară vecină cu noi. Ucraina ține piept invaziei datorită eroismului ucrainenilor și țărilor prietene”, a mai afirmat președinta Rep. Moldova.