Klaus Iohannis: „România este pregătită să sprijine Moldova în orice scenariu”

0
0
Publicat:

După ameninţări repetate scurse în presă că Rusia ar încerca o acţiune în forţă împotriva Republicii Moldova, vine precizarea preşedintelui Iohannis că România, membru NATO, nu ar sta pasivă într-un scenariu care implică ameninţări directe la adresa Republicii Moldova. În acelaşi timp, preşedintele Iohannis mentioneza că „nu avem informații acum că acțiuni practice ar fi iminente dar nu trebuie să subestimăm importanța acestor atacuri informaționale. Oamenii din Moldova se simt amenințați, se simt în nesiguranță”.

Preşedintele este şi mai explicit:

„România este nu doar pregătită, este dispusă să sprijine Moldova în orice scenariu. Cum va arăta acest sprijin depinde de evoluţia perioadei geopolitice. Momentan îi sprijinim cu electricitate, gaze, îi ajutăm să reformeze instituțiile, dar eu personal sunt dispus să mergem mult mai departe dacă situația o va impune”.

Este precizarea-avertisment către Rusia. Republica Moldova este o ţară independentă, suverană, ca şi Ucraina. Bănuiesc că aceste declaraţii sunt şi ca urmare a deciziilor luate în Polonia, la întâlniri la care a participat şi preşedintele Biden.

În plus, în Republica Moldova trăiesc fraţii noştri, vorbim aceeaşi limbă, avem un trecut comun, nu puteam asista indiferenţi la ce este posibil să li se întâmple.

Mai este ceva. Ucraina a fost şi este ajutată post-factum, după ce invazia s-a produs deja. Nu ne putem permite ca în Republica Moldova să se întâmple acelaşi lucru. Republica Moldova nu are o armată semnificativă, cum are Ucraina, nu se poate apăra singură doar cu ajutor militar.

Problema care complică mult lucrurile este reprezentată de Transnistria, faţă de care conducătorii Republicii Moldova manifestă o atitudine echilibrată. Rusia poate invoca un sprijin militar pentru Transnistria, ca argument pentru intervenţia sa în zonă. Sperăm că şi acest context a fost analizat în Polonia, cu Maia Sandu, preşedinţii Biden şi Iohannis.

Se pare că şi conducătorii Republicii Moldova au înţeles acest lucru când vorbesc despre renunţarea la neutralitate.

Iată declaraţia Maiei Sandu:

În prezent, există o discuţie serioasă (…) despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianţă mai mare”„Şi dacă ajungem, la un moment dat, la concluzia, ca naţiune, că trebuie să schimbăm neutralitatea, acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic”.

Nici nu este corect ca alte ţări suverane şi independente, chiar dacă nu sunt membre NATO, să primească protecţie de la ţări şi armate occidentale, iar Republica Moldova să nu primească.

Semnalul tras de către preşedintele Iohannis este necesar pentru urechile de la Kremlin. Să ştie că Republica Moldova nu e singură.

Cum nu există căi terestre de acces între Republica Moldova şi Rusia, nu cred că forţe militare ruseşti terestre ar fi o ameninţare pentru Republica Moldova. Mai probabile ar fi forţele aeriene ruse, dacă s-ar pune problema ca Rusia să decidă o intervenţie militară în Republica Moldova. Iar această ţară independenta nu are o apărare antiaeriană eficientă pentru a se apăra de acest posibil atac. Cu atât mai important  este avertismentul Preşedintelui Iohannis, „România este pregătită să sprijine Moldova în orice scenariu”.

În concluzie

Există probabil semnale că Rusia ar avea pregătit un război hibrid împotriva Republicii Moldova. Şefii de stat din Europa de Est, întruniţi în Polonia, în prezenţa preşedintelui Biden, au luat decizia să avertizeze Rusia că România, membru NATO, unită de Republică Moldova prin istorie comună şi considerându-i pe moldoveni „fraţii noştri de peste Prut”, nu va sta cu mâinile încrucişate dacă Rusia ar îndrăzni să destabilizeze Republica Moldova. Aceste declaraţii ale preşedintelui Iohannis deschid o perspectivă importantă pentru rolul României în actuala situaţie din Republica Moldova.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite