Iohannis: Aprobarea PNRR de către Comisie e doar o victorie de etapă / Şefa CE: Partea cea mai grea începe acum / Cîţu: Sunt 64 de reforme şi 107 investiţii FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a felicitat România pentru aprobarea PNRR, plan care a fost semnat, luni, la Bucureşti. Oficialul de la Bruxelles a declarat că partea cea mai grea de acum începe şi că Guvernul de la Bucureşti va trebui să livreze reformele promise. De altfel, prin PNRR România îşi propune 107 investiţii în numeroase domenii şi 64 de reforme.

Despre situaţia politică de la Bucureşti

Ursula von der Leyen: Sunt recunoscătoare de cooperarea extraordinară din ultimele luni. E greu să pui reformele şi investiţiile necesare. Din experienţa personalului administrativ ştim că există relaţii extraordinare între cele două administraţii. Există motive pentru care au fost stabilite ţinte şi jaloane. Există un sistem de control foarte bun. 

Cîţu: PNRR va accelera reformele încetinite în ultimii ani. Indiferent de declaraţiile politice nu cred că există un politician responsabil care vrea să se joace cu viitorul României

Iohannis: Nu există un risc politic privind PNRR. Acele reforme din PNRR, acele investiţii sunt reforme şi investiţii dorite de toată lumea. E un plan complex. Am dorit un plan aplicabil pentru România, cu termene concrete, cu costuri concrete şi cu măsurabilitate. 

GALERIE FOTO

Despre pandemie

Klaus Iohannis: Subliniez că fără implicarea doamnei preşedintă noi nu am fi beneficiat de un număr important de doze. A avut iniţiativa, a riscat şi a pus pe picioare un mecanism prin care întreaga UE beneficiază de doze de vaccin. Sănătatea nu e o competenţă a Comisiei, ci ţine de sfera naţională. Sprijinul Comisiei constp în dozele de vaccin care vin în România şi datele pe care le pregătesc structurile Comisiei. 

La noi sunt foarte mulţi români care s-au vaccinat. Am văzut că s-au dat peste 10 milioane de doze. Sunt aproape 5,5 de români cu schema completă. E păcat că sunt aşa puţini. Zilele trecute am citit un articol despre Danemarca. În timp ce noi avem multe decese, în Danemarca s-a renunţat la restricţii. Dacă ne-am fi vaccinat cu toţii nu ar mai fi trebuit să purtăm mască, puteam să ne întâlnim, să avem concerte, fără nicio restricţie. Împreună cu premierul am discutat să ne întâlnim din această săptămână să reevaluăm campania de vaccinare şi să o repunem pe roate. Nu este păcat să stăm cu atâţia bolnavi când am putea să terminăm foarte repede această fază cu vaccinarea.

***

UPDATE Ursula von der Leyen: Aş vrea să-i felicit pe medici, pe infirmiere şi întreg personalul spitalicesc. Nest Generation EU dă o formă nouă continentului nostru. Are o valoare de 800 de miliarde de euro. E unul din cele mai mari planuri de redresare din lume. E un plan de care are nevoie România şi UE. CE dă unde verde PNRR, în urma unei analize aprofundate. Vreau să vă mulţumesc pentru cooperare din ultimele săptămâni. 

În curând nu vom vedea doar autostrăzile, ci şi punctele de încărcare pentru un transport curat. Pentru noi e important ca realizând transformarea verde să nu lăsăm pe nimeni în urmă. Următorul pilon e Tranziţia digitală - 21%. Viitorul este digital. Sectorul public va fi digital, va fi un cloud guvernamental. Al treilea pilon se referă la un sector de sănătate puternic - digitalizarea sectorului de sănătate. 

Planul Românie îndeplineşte criteriile exigente pe care le-am stabilit în Comisie. Vă felicit pentru că lucraţi la un venit minim de incluziune. Dacă mă uit la întregul set de reforme, aş menţiona şi reforma sistemului de învăţământ. Este o veste excelentă că mă aflu azi aici. Partea cea mai grea începe acum. Planul trebuie pus în aplicare. Implementarea la timp a reformelor e crucială. Avem la dispoziţie trei ani. 

UPDATE Premierul Florin Cîţu: Volumul de muncă a fost foarte mare şi rezultatele pe măsură. PNRR este aprobat, semnat şi va fi aplicat. PNRR înseamnă modernizare. O să vedeţi că vom avea o economie puternică de care vor beneficia toţi românii. PNRR-ul României este printre cele cinci cele mai bine finanţate planuri din UE. Vom primi o pre-finanţare de 3,8 miliarde de euro. 

Am reuşit după negocieri intense să introducem câteva investiţii esenţiale. Să fim atenţi la partea de implementare. Un lucru pe care îl pot garanta eu este că România va implementa toate reformele asumate. 

În total, 64 de reforme de care vor beneficia românii. Reformele merg mână în mână cu investiţiile. Sunt incluse 107 investiţii în toate domeniile. O treime din bani merg către transporturi.

UPDATE Klaus Iohannis: Salut anunţul făcut de doamna comisar despre PNRR, care a primit undă verde chiar astăzi. Aprobarea sa reprezintă un moment simbolic pentru viitorul ţării noastre. A fost un proces extrem de laborios. Finalizarea lui şi aprobarea de către Comisie e doar o victorie de etapă. A făcut un pas important către ceea ce vrem să implementăm în Romnia în următorii ani. 

Vreau să fim pregătiţi pentru etapa cea mai importantă: demararea şi finalizarea reformelor. Cu aceste fonduri putem schimba România în profunzime. PNRR e un instrument important pentru România. Ne oferă resursele pentru investiţii şi resurse structurale.

Investiţiile în sănătate sunt un pilon definitoriu al fondurilor. Din folosirea acestor fonduri pacienţii vor beneficia de îngrijiri de calitate. 

**

Preşedintele României a fost primul oficial român care s-a întâlnit cu şefa Comisiei Europene. Cei doi nu vor avea vreo declaraţie sau conferinţă de presă de la Palatul Cotroceni. 

Ursula von der Leyen merge la Guvern pentru o întrevedere bilaterală cu Florin Cîţu, dar şi pentru a cunoaşte miniştrii echipeu Cîţu. Ulterior, cei doi vor merge la Spitalul de Urgenţă. Aici, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis, Cîţu şi von der Leyen vor susţine o conferinţă de presă, cel mai probabil subiectul principal fiind Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite