Iohannis, la aceeași masă cu Joe Biden. Maia Sandu participă la întâlnirea cu liderii summitului B9 VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Klaus Iohannis a ajuns la Varșovia, unde are loc întâlnirea cu liderii formatului București 9. La discuțiile despre securitatea statelor din Europa de Est participă și președintele Joe Biden și Maia Sandu, dar și secretarul general al NATO.

Președintele Klaus Iohannis a ajuns, în jurul orei 15:00, la Palatul Prezidențial din Varșovia, unde participă la reuniunea extraordinară a Formatului București 9, potrivit Digi24.

La întâlnirea dintre președintele american și statele membre NATO din Europa de Est va participa și Maia Sandu, deși țara sa nu este membră a Alianței Nord-Atlantice.

„Sunteți Flancul Estic, sunteți în prima linie, știți cel mai bine care este miza acestui conflict. Liderii din jurul acestei mese sunt pregătiți să afirme că ne unesc aceleași valori. Vom continua să susținem împreună Ucraina. Țările din jurul acestei mese au arătat că au întărit NATO”, a declarat Joe Biden.

Președintele României a salutat participarea preşedintelui SUA, Joseph Biden, la reuniune, precizând că aceasta reconfirmă substanţa formatului Bucureşti 9 şi angajamentul Administraţiei americane faţă de securitatea Flancului estic.

„Acest război a adus doar suferinţă şi deznădejde, crime şi strămutarea a milioane de ucraineni, distrugeri fără precedent şi nesiguranţă. Noi, liderii de pe Flancul estic, avem datoria de a arăta fermitate în apărarea păcii. Trebuie să continuăm să dovedim fermitate în îndeplinirea angajamentelor de sprijin pentru Ucraina, atât cât va fi necesar, pentru a câştiga acest război. România va continua să facă acest lucru. Nu suntem singuri în demersul nostru. Efortul nostru are un obiectiv şi o amploare transatlantice", a spus Klaus Iohannis în deschiderea reuniunii extraordinare a Formatului Bucureşti 9 (B9) de la Varşovia.

Summitul B9 se desfăşoară în contextul împlinirii unui an de la declanşarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, la 24 februarie 2022, şi are ca obiectiv continuarea coordonării dintre Aliaţii de pe Flancul Estic al NATO şi SUA, pe fondul provocărilor de securitate generate de război.

Președintele Klaus Iohannis, alături de Joe Biden FOTO: Administrația Prezidențială
Președintele Klaus Iohannis, alături de Joe Biden FOTO: Administrația Prezidențială

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, agenda discuţiilor vizează continuarea sprijinului multidimensional pe care statele aliate, inclusiv cele participante la Formatul B9, îl acordă Ucrainei, susţinerea pentru aspiraţiile sale euroatlantice, precum şi demersurile continue ale NATO de întărire a posturii sale de descurajare şi apărare pe Flancul estic.

De asemenea, au fost abordate modalităţile de tragere la răspundere a Rusiei, prin instrumente de drept internaţional, pentru crimele comise în Ucraina. O atenţie specială va fi acordată şi partenerilor vulnerabili, precum Republica Moldova, confruntată cu provocări crescute de securitate, a informat sursa citată.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite