Ce au discutat Maia Sandu și Joe Biden. Președintele SUA, invitat la Chișinău

0
Publicat:

Președinta Republicii Moldova a anunțat că a discutat cu președintele SUA despre consecințele războiului rus din Ucraina, dar și despre eforturilor autorităților privind menținerea păcii și a ordinii publice în țara sa. Biden a fost invitat la Chișinău.

Maia Sandu a oferit detalii despre întrevederea cu Joe Biden. FOTO: Facebook.com
Maia Sandu a oferit detalii despre întrevederea cu Joe Biden. FOTO: Facebook.com

Președinta Maia Sandu a declarat că a fost invitată de Joe Biden să participe la evenimentul din Varșovia, iar întâlnirea sa cu liderul de la Casa Albă a avut loc după discursul istoric al acestuia. 

,,După adresarea sa, am discutat cu Președintele american despre consecințele războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova și despre eforturile noastre de a menține pacea și ordinea publică în țară. I-am transmis Președintelui Biden că moldovenii își doresc să rămână parte a lumii libere, să trăiască în siguranță și să-și realizeze visul de a adera la Uniunea Europeană și i-am mulțumit pentru sprijinul important oferit de către SUA pentru dezvoltarea economică și transformarea democratică a țării noastre”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Maia Sandu: Avem nevoie și mai mult de sprijinul SUA

De asemenea, președinta a mai informat că ,,am folosit ocazia acestei întâlniri pentru a-i transmite Președintelui Statelor Unite ale Americii că, în situația dificilă în care ne aflăm, cu un război la hotar, avem nevoie și mai mult de sprijinul SUA pentru a ne consolida reziliența economică. Îi suntem recunoscători poporului american și pentru ajutorul oferit de către Guvernul SUA în ultimul an în vederea depășirii crizei energetice. Acest lucru ne-a permis să oferim compensații cetățenilor cu venituri mici pentru a putea face față mai ușor prețurilor crescute la resursele energetice. Mizăm în continuare pe susținerea guvernului american în efortul nostru de diversificare a surselor de energie și de consolidare a securității energetice.Prietenii noștri americani ne-au fost alături încă din primii ani de Independență și ne bucurăm să îi știm în continuare alături de Moldova și acum, în aceste vremuri complicate. L-am invitat pe Președintele Biden să ne viziteze din nou țara”. 

Mesajul liderului de la Casa Albă 

În timpul întrevederii din Polonia, Joe Biden i-a transmis Maiei Sandu că SUA reafirmă sprijinul ferm pentru integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova, mesaj transmis în contextul în care Kremlinul dorește destabilizarea țării. De asemenea, el a declarat că este mândru de președintă și că dorește ca și oamenii din această țară „să își câștige libertatea”.

„Noi vrem ca și oamenii din Moldova să-și câștige libertatea. Doamna președinta, Maia Sandu, suntem mândri să fim alături de dumneavoastră. Vă rog, aplauze pentru Maia Sandu”, a spus președintele SUA. 

Potrivit unor specialiști în politică externă de la București, mesajul președintelui american arată susținerea SUA față de țara vecină, dar și „ține de pericolul real în care se află cursul pro-european”, în contextul în care Rusia dorește destabilizarea Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite