Ce semnal a transmis Joe Biden în discursul despre Republica Moldova | ANALIZĂ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joe Biden a afirmat, în timpul discursului de la Varșovia, că este mândru de președinta Republicii Moldova și că dorește ca și oamenii din Moldova „să își câștige libertatea”. Potrivit specialiștilor, mesajul președintelui american arată susținerea SUA față de țara vecină.

Joe Biden, președintele SUA FOTO: Profimedia
Joe Biden, președintele SUA FOTO: Profimedia

„Noi vrem ca și oamenii din Moldova să-și câștige libertatea. Doamna președinta Maia Sandu, suntem mândri să fim alături de dumneavoastră. Vă rog, aplauze pentru Maia Sandu”, a declarat președintele american în timpul discursului de la Varșovia.

Contactat de „Adevărul”, fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu susține că referirea lui Joe Biden la Republica Moldova „ține de pericolul real în care se află cursul pro-european” al acestei țări, în contextul în care Rusia dorește destabilizarea Moldovei.

„Totul trebuie privit în context, adică a fost o demonstrație a diferenței dintre stilul matinal al președintelui Putin și stilul relaxat al președintelui american. Fiecare exponent al unei realități, o autocrație versus democrația. Faptul că Biden a făcut referire la Moldova ține de pericolul real în care se află cursul pro-european al Republicii Moldova, nu are sens să ne facem că nu îl vedem. Pot să existe voci, unele favorabile doamnei Sandu, alți mai puțin favorabili, dar este evident că Rusia nu agreează succesul unor state învecinate pe drum apropierii de Uniunea Europeană, pentru că în acel moment s-ar produce o comparație în mintea oamenilor. Oamenii și-ar da seama imediat că există avantaje în modelul Uniunii Europene față de modelul pe care îl propune Rusia. Asta e motivul pentru care Rusia nu o înghite pe Maia Sandu și europenii și occidentalii o susțin”, a explicat fostul ministru pentru „Adevărul”.

De asemenea, acesta a precizat că mesajul președintelui american a fost unul de susținere a Maiei Sandu, dar și al traseului pro-european al Republicii Moldova.

„Este un subiect sensibil pentru că în Republica Moldova nu votează americanii. A fost un semnal dat de președintele SUA, o parte din electoratul din Republica Moldova îl va înțelege și îl va aprecia, iar cei care sunt rusofili nu îl vor aprecia. Din acest punct de vedere a fost un mesaj pentru susținerea Maiei Sandu, dar mai ales a ceea ce ea reprezintă, acest traseu pro-european și pro-occidental”, a adăugat Adrian Cioroianu.

Consultantul politic Adrian Zăbavă a explicat pentru „Adevărul” că simpla referire la Republica Moldova a președintelui american reprezintă susținerea SUA față de Moldova, fiind o victorie diplomatică a țării vecine. 

„Un semnal foarte puternic, simpla menționare a Republicii Moldova și a președintei arată că există o susținere din partea SUA pentru Moldova, în contextul acestei situații extrem de tensionate, punând această declarație în contextul ultimelor săptămâni. Cred că din perspectiva asta, a susținerii pe care Moldova a avut-o din partea partenerilor occidentali, țara vecină se află la un maximum. Nu știu dacă acest lucru dacă acest fapt vine ca urmare a interesului Rusiei pentru țara vecină și pentru destabilizarea acesteia, foarte probabil, dar e clar că partenerii occidentali se uită cu mare atenție la Republica Moldova. Faptul că în fruntea acestei țări se află un Guvern cu viziuni pro-europene și un președinte extrem de prezent în lumea largă, cu conexiuni la liderii occidentali, a ajutat foarte mult. Este o victorie diplomatică a Republicii Moldova”, a explicat consultantul Adrian Zăbavă.

Președintele american a susținut discurs istoric la Castelul Regal din Varșovia, pentru a reitera angajamentul SUA față de sprijinirea Ucrainei și a consolida unitatea occidentală.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite