Închisoare pentru cei care folosesc în mod ilegal emblema sau denumirea Crucii Roșii

0
Publicat:

Camera Deputaţilor a adoptat un proiect prin care cei care vor folosi în mod ilegal emblema sau denumirea Crucii Roșii, riscă închisoare de la două la 18 luni sau amendă. Inițiativă merge la promulgare, la președintele României, Klaus Iohannis.

Noua lege privind folosirea în mod ilegal a emblemei sau denumirea Crucii Roșii. Foto: Shutterstock
Noua lege privind folosirea în mod ilegal a emblemei sau denumirea Crucii Roșii. Foto: Shutterstock

Proiectul modifică art. 437 din Legea 286/2009 privind Codul penal, în sensul incriminării faptei de folosire ilegală a emblemei Crucii Roşii pe timp de pace, potrivit News.ro. Astfel, prin noua modificare, folosirea fără drept a emblemei sau a denumrii Crucii Roșii, ori a unor embleme sau denumiri asimilate, va fi pedepsită cu închisoare de la două la 18 luni sau cu amendă.

„Folosirea, fără drept, în timp de pace a emblemei sau a denumirii Crucii Roşii ori a unei embleme sau denumiri asimilate acesteia, precum şi folosirea oricărui semn sau oricărei denumiri «Crucea Roşie» care constituie o imitaţie a unei asemenea embleme ori denumiri se pedepsepte cu închisoare de la două luni la 18 luni sau amendă”, arată iniţiativa legislativă, care modifică art. 437 numit „Folosirea emblemei Crucea Roşie”, conform proiectului de lege.

Noua lege face referire și la folosirea emblemei sau denumirii Crucii Roşii, ori a unei embleme sau denumiri asimilate, fără drept, în timp de război sau pe durata stării de asediu, care va fi pedepsită cu închisoare de la 2 la 7 ani.

De asemenea, „folosirea, fără drept, în timp de război sau pe durata stării de asediu, în legătură cu operaţiunile militare, a emblemei sau denumirii Crucii Roşii ori a unei embleme sau denumiri asimilate acesteia, precum şi folosirea oricăriu semn sau oricărei denumiri care constituie o imitaţie a unei asemenea embleme ori denumiri se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani”.

Iohannis are ultimul cuvânt

Pe 6 martie, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, votul Camerei Deputaţilor fiind decizional, iar legea va merge la promulgare.

Președintele Klaus Iohannis este cel car eva decide dacă semnează decretul de promulgare, solicită o procedură de reexaminare sau dacă va sesiza Curtea Constituțională.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite