Încă o găselniţă. PSD vrea să treacă restructurarea Guvernului doar cu votul parlamentarilor prezenţi. „Negociem cu toate partidele, mai puţin cu Ponta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viorica Dăncilă a anunţat la finalul CEX-ului că va merge săptămâna viitoare în Parlament pentru un nou vot de încredere. Însă liderul PSD a amestecat lucrurile: a vorbit şi de restructurare, şi de remaniere, deşi procedura remanierii nu implică votul Parlamentului. În paralel, ministrul Daniel Breaz a vorbit, la Digi 24, despre un alt plan: PSD să ceară vot pe fiecare minsitru în parte, fiind nevoie doar de majoritate simplă (a celor prezenţi)

UPDATE Viorica Dăncilă, după CEX: Deputatul Valeriu Steriu a fost votat purtător de cuvânt al PSD. Dincolo de barierele pe care peşedintele le pun în calea activităţii guvernamentale, noi am găsit soluţii pentru a veni în sprijinul românilor. Le solicit tutror membrilor PE, indiferent de partid, să susţină candidatua Rovanei Plumb pentru funcţia de comisar european. 

Am hotărât ca săptămâna viitoare să mergem în Parlament. Nu ne este teamă. Vom merge în Parlament, vom discuta cu partidele astfel încât să primim votul de încredere. Ne dorim să avem votul de încredere, dar în cazul în care nu primim votul de încredere, Guvernul nu cade. Încă nu ne-am hotărât dacă vom merge cu restructurare sau remaniere. 

Aveţi nevoie de majoritate simplă sau majoritate de 50% plus 1 in numărul total al parlamentarilor?

Vom vedea în funcţie de modul în care ne vom prezenta: restructurare sau remaniere. În cazul restructurării, vom avea 19 ministere plus premierul. Vom negocia cu toate partidele, mai puţin cu ProRomânia. ProRomânia nu trebuie să intre la guvernare. Ne bucurăm dacă parlamentari de la ProRomânia susţin guvernul. 

Îl mai susţineţi pe Meleşcanu?

Îl susţinem în continuare pe Teodor Meleşcanu. Cred că mâine va fi ales preşedintele Senatului. Am încredere că toţi colegii senatori vor vota mâine pentru Meleşcanu. 

De ce nu aţi făcut restructurare când v-a cerut ALDE?

Trebuie să luăm noi decizii, nu să ni le impună alţii. 

Vă e frică de o moţiune de cenzură?

Nu-mi este frică de o moţiune de cenzură. Dacă nu mi-e frică să merg în Parlament, de ce să-mi fie frică de o moţiune?

UPDATE Premierul Viorica Dăncilă le-a spus liderilor PSD în şedinţa CEX că e pe locul doi în sondajele pentru prezidenţiale, după Klaus Iohannis. Dăncilă ar avea 27%, susţin surse din CEX. 

UPDATE Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor: vor fi 233 de voturi pentru PSD.

UPDATE S-a terminat CEX-ul.

Jurnalist: De unde ia PSD 30 de voturi pentru a trece restructurarea?

Paul Stănescu: Facem calcule. Numărăm în continuare. 

Gabriela Firea: De la parlamnetari le ia. 

Doamna premier v-a spus că aveţi 27% în sondaje. 

Paul Stănescu: Avem 27%. Emoţii ai tot timpul. Partidul e va organiza. 

UPDATE Premierul Viorica Dăncilă va merge săptămâna viitoare în faţa Parlamentului pentru votul de restructurare. Potrivit unor surse politice, vor rămâne doar 20 de ministere din 27. 

UPDATE Viorica Dăncilă îl susţine în continuare pe Teodor Meleşcanu pentru şefia Senatului, susţin surse politice pentru Adevarul.

UPDATE Potrivit unor surse politice, liderii PSD din teritoriu vor ca premierul Viorica Dăncilă să mai amâne votul din Parlament pentru restructurarea Guvernului. În acest moment, PSD nu mai are majoritate. Pe de altă parte, Dăncilă ia în calcul să meargă în Parlament chiar săptămâna viitoare, pentru că un vot negativ nu atrage automat căderea Guvernului. O decizie va fi luată azi în CEX. 

UPDATE Dumitru Buzatu, înainte de CEX: Partidele de Opoziţie ar trebuie să iniţieze moţiunea de cenzură pentru a testa majoritatea PSD. 

***

Aleşii PSD şi baronii din teritoriu vor trebui să stabilească modul cum abordează Guvernul condus de Viorica Dăncilă actuala criză politică. Aşadar, dacă Viorica Dăncilă va merge în Parlament pentru remaniere sau va încercare restructurarea Guvernului. 

În prezent PSD negociază cu aleşi din alte formaţiuni sprijin pentru Guvernul Dăncilă, în condiţiile în care mai au nevoie de aproape 30 de deputaţi şi senatori. 

De asemenea, pentru PSD există şi pericolul moţiunii de cenzură, demers negociat între formaţiunile din Opoziţie, care dacă ar lucra împreună, ar putea da jos Guvernul Dăncilă.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite