Iliescu: Decizia lui Iohannis nu mă surprinde. Totul se transformă într-o farsă, jignind memoria celor care au luptat pentru libertate şi democraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Iliescu a comentat decizia lui Klaus Iohannis de a da aviz începerii urmăririi penale în dosarul Revoluţiei în care fostul preşedinte este acuzat de crime împotriva umanităţii, alături de Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu. El spune că, deşi nu este surprins, nu vede cadrul legal în care s-ar înscrie şi acuză că procesul se transformă „într-o farsă” care „jigneşte sacrificiul şi memoria celor care au luptat pentru libertate şi democraţie”.

Ion Iliescu a comentat, printr-o postare pe blogul personal, decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a da aviz începerii urmăririi penale în dosarul Revoluţiei, dosar în care fostul preşedinte este acuzat de crime împotriva umanităţii, alături de Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu. Ion Iliescu susţine că „finalitatea acestor dosare nu mai are nicio legătură cu aflarea adevărului” şi numeşte abordarea ca fiind una „pe cât de politizată, pe atât de periculoasă”.

„Am decis să ies din tăcerea pe care mi-am impus-o în legătură cu acţiunile justiţiei în cazul dosarelor generic numite ”Revoluţia” şi ”Mineriada”, din obligaţia de a lămuri câteva lucruri. Prima observaţie se referă la finalitatea acestor dosare, finalitate care nu mai are nicio legătură cu aflarea adevărului despre acele evenimente. Cum poate afirma cineva că acesta este scopul acestui spectacol ”justiţiar”, când, în cazul evenimentelor din 13-15 iunie 1990 nu a fost judecat, de fapt, nici măcar cercetat, vreunul dintre cei care au organizat acţiunile violente din ziua de 13 iunie, au atacat sediul Poliţiei Capitalei, sediul SRI, al Ministerului de Interne, care au răspândit zvonuri ce au incitat la violenţe, au atacat şi incendiat  sediul Televiziunii publice şi au rănit oamenii care apărau studiourile tv de furia dezlănţuită a unor indivizi, la fel de fără chip şi identitate ca şi teroriştii care au atacat fostul sediu al CC al PCR chiar în momentul în care se redacta Comunicatul către ţară a CFSN? (...) Această abordare este pe cât de politizată, pe atât de periculoasă. Nu poţi fundamenta un dosar de cercetare penală pe viziunile unora sau altora despre evenimente despre care oricum nu puteau avea o imagine corectă,” a scris Iliescu.

Fostul preşedinte a precizat că decizia lui Klaus Iohannis nu îl surprinde, însă nu vede cadrul legal în care aceasta se înscrie. 

„În ceea ce mă priveşte decizia preşedintelui Iohannis nu mă surprinde, cu toate că nu văd care este cadrul legal în care se înscrie. Mă surprinde însă faptul că, liberi fiind, oamenii nu mai cred că trebuie să lupte pentru libertatea lor. De asta au ajuns să ne dea lecţii de democraţie oameni care, în timpul ceauşismului, au tăcut mâlc, asta când nu puneau umărul la costruirea cultului personalităţii lui Ceauşescu”, a continuat acesta.

Ion Iliescu îşi încheie postarea prin a spune că „totul se transformă într-o farsă”, deşi „altele sunt problemele pe agenda naţiunii” şi asigură cititorii că va sta cu capul sus la judecata istoriei.

„Totul se transformă într-o farsă, jignind sacrificiul şi memoria celor care au luptat pentru libertate şi democraţie. Probabil că trebuia să trecem şi prin faza asta. Deşi altele sunt problemele de pe agenda naţiunii. Care agendă pare să nu mai aibă nici obiectivul integrării europene, nici pe cel al dezvoltării, combaterea sărăciei, o viaţă mai bună pentru români. Programul Revoluţiei Române rămâne în continuare actual. Poate că asta deranjează, în ultimă instanţă. Dar nu este vina mea că se întâmplă aşa. Prezentul este operă colectivă. Eu mi-am făcut partea mea de datorie, indiferent de ceea ce cred cei care caută ţapi ispăşitori pentru eşecurile lor. Stau cu capul sus la judecata istoriei”, a conchis Ion Iliescu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite