Guvernul a decis amânarea legilor securității naționale. Agenda executivului

0
0

Guvernul a decis amânarea legilor securității naționale, urmând ca acestea să intre pe agenda executivului după ce vor fi adoptate legile justiției și educației, potrivit unor surse guvernamentale.

PNL nu susține amendamentul UDMR la legile justiției  FOTO gov.ro
PNL nu susține amendamentul UDMR la legile justiției FOTO gov.ro

„Văzând cum se derulează procesul cu legile justiției și legile educației am decis să nu deschidem mai multe fronturi. Cum rezolvăm cu educația și justiția, începem cu legile securității naționale”, au precizat surse guvernamentale pentru Adevărul.

Potrivit surselor guvernamentale, legile educației sunt aproape de finalizare, după ce guvernul a „acceptat să nu fie respectat calendarul” și a organizat dezbateri pe aceste legi.

În ceea ce privește legile justiției, sursele guvernamentele au precizat că PNL nu susține amendamentul UDMR la proiectul de lege privind statutul judecătorilor și procurorilor, iar legile justiției au fost votate de liberali așa cum au plecat de la Guvern. 

Referitor la sesizarea Comisiei de la Veneția pe tema legilor justiției, sursele guvernamentale au precizat că „conținutul și calendarul au fost discutate și agreate cu Comisia Europeană”.

„Trebuie să avem deschidere și să respectăm, solicitările instituțiilor europene, dar și acestea trebuie să fie în concordanță” , au menționat sursele guvernamentale. 

Comisia de Veneția, sesizată pe legile justiției

USR a anunțat sesizarea Comisiei de la Veneția pe tema legilor Justiției. În același timp, ministrul a susținut că sesizarea trebuia făcută anul trecut, în timp ce USR era în fruntea ministerului. USR a anunțat că a trimis proiectele pe legile Justiției la Comisia de la Veneția, prin intermediul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

„Comisia de la Veneția va emite o opinie pe cele trei legi ale justiției. Asta am cerut astăzi în Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Solicitarea a fost admisă cu majoritatea voturilor. PSD-PNL ar trebui să nu se grăbească: să aștepte punctul de vedere solicitat și să-l implementeze în raport cu prevederile MCV și GRECO”, a transmis Iulian Bulai, potrivit unui comunicat USR. 

Ministrul Justiției a declarat în ceea ce privește sesizarea Comsiei de la Veneția, cerută de Comisia de Monitorizarea a APCE, că acest lucru face parte dintr-un proces de evaluare pentru toate țările membre.

„Ceea ce s-a votat la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei vizează un proces de evaluare pentru toate țările membre, în cadrul căruia este evaluată acum și România. În acest proces de evaluare, se folosesc diverse instrumente, inclusiv Comisia de la Veneția”, a transmis ministrul Predoiu. Potrivit ministrului, este o chestiune diferită, fiind vorba despre „un proces democratic, european, paralel cu ceea ce derulăm noi cu MCV, cu Comisia Europeană, care ne privește pe noi, Ministerul Justiției”.   

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri