Guvernul a alocat 270 milioane de lei pentru instituțiile de cultură. Care sunt primele nemulțumiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a decis, vineri, alocarea sume de aproximativ 270 milioane de lei pentru 65 de teatre, opere și filarmonici din România. Decizia executivului este, însă, criticată de Primarul Sectorului 2 din Capitală care susține că niciun leu din această sumă nu a ajuns și în București.

Guvernul a alocat 270 milioane de lei pentru instituțiile de cultură/ Colaj Adevărul, Foto Mediafax
Guvernul a alocat 270 milioane de lei pentru instituțiile de cultură/ Colaj Adevărul, Foto Mediafax

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2 al Capitalei, a acuzat Guvernul, într-o postare pe Facebook, că nu a alocat niciun leu pentru București din totalul sumei de 270 milioane de lei pentru susținerea culturii locale din România. 

Nimic pentru București. Vineri 26 august, Guvernul a alocat 270 de milioane de lei pentru susținerea culturii locale din România. Mai precis, pentru "finanţarea instituţiilor publice de spectacole din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale ale unităţilor administrativ-teritoriale din judeţe, respectiv teatre, opere şi filarmonici prin care se alocă suma de aproape 270 milioane de lei pentru 65 de teatre, opere și filarmonici din România care funcționează în subordinea autorităților locale" , susține Radu Mihaiu. 

Edilul susține că Bucureștiul a fost ocolit de această măsură cu toate că suma de 270 de milioane provine din 2% impozitul pe venit încasat până la data de 31 iulie 2022, iar Bucureștiul este cel mai mare generator de impozit pe venit din România. 

„Suma de 270 de milioane provine din 2% impozit pe venitul încasat pana la data de 31 iulie 2022. Deși primăria București are dificultăți financiare evidente și cunoscute, deși este cel mai mare generator de impozit pe venit din România, niciun leu din cei 270 de milioane nu a venit spre București. Sa nu ne mirăm, atunci, de consecințe” , acuză Primarul Sectorului 2 pe Facebook.

Guvernul a alocat 270 de milioane de lei susținerea culturii locale din România

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Guvernul a decis, în cadrul ședinței de vineri, alocarea sumei de aproximativ 270 de milioane de lei pentru 65 de teatre, opere și filarmonici din România care funcționează în subordinea autorităților locale.

Cseke Attila susține că măsura are scopul de a veni în ajutorul instituțiilor culturale care nu primesc finanțare din bugetul național, în urma deciziei ministerului acestea își vor putea acoperi cheltuielile privind asigurarea funcționării instituției și derularea de investiții. 

”Ministerul Dezvoltării vine în sprijinul instituțiilor culturale de spectacole care nu primesc finanțare din Bugetul național. Astfel, aceste instituții pot acoperi cheltuielile legate de asigurarea funcționării și pot derula investiții”, a declarat ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

Conform comunicatului transmis de minister, suma „reprezintă 2% din impozitul pe venit încasat până la data de 31 iulie 2022, pentru finanțarea instituțiilor publice de spectacole din subordinea unităților administrativ-teritoriale solicitante, respectiv teatre, opere şi filarmonici din județele: Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea și Vrancea”.

Fondurile au fost repartizate conform solicitărilor transmise către MDLPA, până la termenul legal, de către unitățile administrativ-teritoriale în subordinea cărora funcționează instituții publice de spectacole, transmite Ministerul Dezvoltării. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite