Colecţie de sinecuri. Cine sunt oamenii UDMR înşurubaţi în funcţii-cheie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Szabo Jozsef & Szep Robert & Gyorgy Attila (foto udmr.ro & Inquam Photos)
Szabo Jozsef & Szep Robert & Gyorgy Attila (foto udmr.ro & Inquam Photos)

Beneficiile guvernării sunt resimţite din plin nu doar de oamenii PSD şi PNL care au fost plasaţi nu într-o funcţie publică, ci în două, trei sau patru, dar şi de reprezentanţii UDMR, care, pe lângă poziţii-cheie în ministere, îşi rotunjesc veniturile prin prezenţa în numeroase comitete şi consilii de administraţie, locuri unde de cele mai multe ori trebuie doar să se prezinte la o şedinţă lunară.

Una dintre aceste persoane este Szabo Jozsef, director de cabinet al lui Cseke Attila, ministrul Dezvoltării în Guvernul Ciucă. Surse guvernamentale au precizat pentru „Adevărul” că Szabo Jozsef e unul dintre oamenii de încredere ai lui Cseke, dovadă fiind şi plasarea sa în mai multe entităţi. Potrivit declaraţiei de avere, Szabo Jozsef a încasat în 2021, pe lângă cei aproximativ 70.000 de lei ca director de cabinet, 236.000 de lei de la Comitetul Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări (CIFGA) al Eximbank, ca reprezentant al instituţiei. De asemenea, reprezentantul UDMR a mai încasat şi pentru prezenţa sa în Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale de Investiţii, de unde a mai luat 17.780 de lei.

Szabo Jozsef e membru în Consiliul Director al Fundaţiei Partium, una din cele mai cunoscute organizaţii neguvernamentale dintre cele care primesc finanţare de la Budapesta, dar şi director al Fundaţiei Leda, aflată, de asemenea, pe lista organizaţiilor care în 2021 au primit fonduri externe din Ungaria.

Omul de încredere al lui Tanczos Barna

Prezent în numeroase consilii de administraţie e şi Szép Robert, secretar de stat la Mediu şi om de încredere al ministrului Tanczos Barna. Inclusiv la ultima şedinţă de Guvern, Szép a fost secretarul de stat care l-a înlocuit pe Tanczos, intrat în concediu de odihnă în plin scandal generat de declaraţiile controversate ale lui Viktor Orban, la Băile Tuşnad.

Pe lângă leafa de secretar de stat, 107.000 de lei în 2021, Szép a fost în CA-urile de la Administraţia Naţională de Meteorologie, de la Exploatare Sistem Zonal Prahova SA şi la INCDDD Tulcea, de unde a încasat aproximativ 100.000 de lei.

UDMR are un reprezentant în funcţie-cheie şi la Finanţe, adică pe secretarul de stat Gyorgy Attila. Pe lângă salariul de bază, de 130.000 de lei în 2021, Gyorgy Attila a mai încasat 13.200 de euro de la Banca Europeană de Investiţii, fiind reprezentantul Ministerului Finanţelor acolo, dar şi-a rotunjit veniturile şi cu alţi 15.000 de lei de la Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private şi Consiliul Naţional al Organizaţiilor de Pensionari şi al Persoanelor Vârstnice.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite