Guvernul austriacului Nehammer, în derivă înainte de alegeri

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problemele se țin lanț de Karl Nehammer, cancelarul Austriei, care se confruntă cu probleme politice atât la nivel de Guvern, cât și de partid, chiar înainte de un test electoral important de la finalul lunii.

Opunerea Austriei la aderarea României la Schengen nu a ajutat cu ceva pe Karl Nehammer FOTO EPA EFE
Opunerea Austriei la aderarea României la Schengen nu a ajutat cu ceva pe Karl Nehammer FOTO EPA EFE

Calculele electorale ale cancelarului Karl Nehammer (Austria) de blocare a aderării României la Schengen pentru un câștig politic intern au fost greșite, partidul său fiind pe al treilea loc în sondaje, la distanță de o formațiune de extremă dreapta. Mai mult, din spate vin și probleme legate de combaterea corupției.

Persoane din partidul cancelarului austriac și responsabili politici ai guvernului au declarat pentru „Financial Times“ că decizia împotriva României și Bulgariei a fost dictată în mare parte de frica de rivalii din Partidul Libertății (FPÖ). Însă strategia populistă nu a avut succes: la nivel național, extrema dreaptă se află pe locul întâi în sondaje, în vreme ce popularii lui Nehammer s-au prăbușit pe locul trei.

La nivel național, extrema dreaptă se află pe locul întâi, cu 28%, în vreme ce popularii lui Nehammer s-au prăbușit pe locul trei, cu doar 20%. Pe locul doi se află social-democrații (SPÖ), cu 25%, arată o sinteză a sondajelor naționale realizată de Politico, publicație europeană.

Scădere și în propriul fief electoral

Ultimul sondaj din Austria Inferioară, un fief al popularilor austrieci, este aproape la fel de prost pentru ÖVP, arată „Der Standard“. Partidul lui Nehammer este pe primul loc, cu aproximativ 40%, dar este în scădere cu aproape 10 puncte procentuale față de precedentul scrutin din 2018 și riscă să își piardă majoritatea. Austria Inferioară este controlată de un politician care este și marele susținător al lui Nehammer, susțin surse diplomatice pentru „Adevărul“. De altfel, un rezultat prost în Austria Inferioară i-ar putea clătina scaunul de cancelar lui Nehammer.

În schimb, extrema dreaptă austriacă vine din urmă cu 25% – adică cu 10 puncte procentuale mai mult decât acum patru ani, arată un sondaj Unique Research pentru cotidianul „Heute“. Social-democrații sunt pe locul trei, cu 22%, în această regiune.

Probleme cu prevenirea corupției

Cel mai recent raport al Grupului de state împotriva corupției (GRECO) al Consiliului Europei arată că Austria are deficiențe grave în lupta pentru prevenirea și împotriva corupției, relatează presa austriacă, citată de G4Media. În plus, raportul – care n-a fost încă publicat – critică influența politică asupra numirilor în structurile de poliție, adică exact structurile care se ocupă și de zona de migrație.

Analiza factorilor de risc pentru corupție din preajma celor mai înalți oficiali politici austrieci precum cancelarul, vicecancelarul, miniștrii, secretarii de stat, secretarii generali și angajații cabinetului necesită o atenție sporită, potrivit raportului citat de publicația „Standard“.

Un total de 19 recomandări au fost făcute în raport. Acestea au inclus punerea în aplicare a Directivei UE privind avertizorii, o perioadă „de relaxare“ pentru oficialii de rang înalt care părăsesc politica, adică să nu treacă direct spre anumite zone private, dezvăluirea contactelor cu lobby-iștii și crearea unui cod de conduită pentru miniștri și alți politicieni de top. De asemenea, este criticată legislația penală în ceea ce privește tema corupției, unde nu ar fi avut loc o reformă până în prezent.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite