Grindeanu, despre OUG 13: Le-am spus multor colegi din PSD că vreau să renunţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Grindeanu Foto Inquam Photos Octav Ganea
Sorin Grindeanu Foto Inquam Photos Octav Ganea

Premierul Sorin Grindeanu a spus, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria după votarea moţiunii de cenzură, că a vrut să demisioneze din fruntea Guvernului în timpul protestelor de stradă generate de OUG 13, dar că a fost convins de conducerea PSD să rămână. Grindeanu l-a sfătuit pe noul premier să nu creadă în prietenia cu Liviu Dragnea.

Sorin Gridneanu: Le mulţumesc tuturor celor care mi-au fost alături în aceste zile. O să-mi fac datoria până când ţara va avea un Guvern funcţional. Sper ca votul de azi din Parlament să nu fie o mare greşeală, iar PSD să numească viitorul premier. PSD nu înseamnă nici Dragnea, nici Grindeanu. Acest partid trebuie să rămână unit. Voi rămâne în PSD. Acest partid nu trebuia să-şi dea jos propriul Guvern pentru că aşa a vrut un om. Sper că în 6 luni să nu ajungem într-o situaţie similară. Îi mulţumesc lui Victor Ponta, apreciez foarte mult că a fost alături de mine. Am ales calea ea mai grea: să nu accept funcţii, să nu fac compromisuri, să nu fac înţelegeri oculte, ci să fiu corect, transparent.

Credeţi că vor fi probleme la numirea unui nou premier PSD?

Grindeanu: Toată această nebunie politică s-ar putea să ducă la pierderea guvernării.

Ce aţi discutat cu Dragnea îniante de moţiune?

Mi-a spus să renunţ, i-am spus că nu o fac decât în condiţiile pe care le-am anunţat public.

Credeţi vă viitorul premier PSD va fi obedient lui Liviu Dragnea?

Mi-a întărit această impresie inclusiv discursul de azi al domnului Dragnea din Parlament: el a câştigat alegerile, el trebuia să fie premier.

Aţi discutat cu Klaus Iohannis după moţiune?

Da.

Ne puteţi spune ce aţi discutat?

Nu.

Ce aţi simţit când i-aţi văzut pe miniştrii dvs votând împotriva Guvernului?

Cred că a fost un vot împotriva lui.

Cu cine v-aţi întâlnit la Vila Lac 1?

Cu Victor Ponta şi cu parlamentari din Timiş, Caraş.

Dvs l-aţi sunat pe preşedinte?

Eu l-am informat pe domnul preşedinte despre situaţia şi votul din Parlament. Informarea vizavi de vot a plecat de la mine spre preşedinte prin SMS şi apoi a urmat o discuţie telefonică.

Credţi că miniştrii din Guvernul dvs ar trebui să mai fie miniştri?

Dacă aş fi în locul lui Dragnea, nu i-aş mai pune miniştri.

Cel mai mare regret din mandatul dvs rămâne OUG 13?

Am înţeles, când după ordonanţă (OUG 13 - n.r.), deşi mai sunt câteva etape interesante până atunci - n-o să detaliez azi, dar sunt interesante - am venit şi am spus multor colegi din partid că eu vreau să renunţ, că nu cred că e normal să mai rămân şi cu rugăminţi ale aceluiaşi CEx, în unanimitate: nu, aveţi susţinerea! Şi vă aduceţi aminte că a urmat o conferinţă de presă la Parlament de vreo două ore în acele zile şi atunci am înţeles iar că e de datoria mea să rămân pentru că altfel tot ceea ce gândisem ca şi program guvernamental, ce avem de făcut pentru patru ani de zile, exista acest risc de a nu fi pus în parctic. Până a se ajunge acolo probabil că puteau fi făcute alte lucruri. Am spus şi în Parlament că eu chiar am crezut ceea ce mi s-a spus, anume că o să am lângă mine, în dreapta mea un prieten, care mă va ajuta. Eu am venit de la Timişoara din postura de preşedinte de Consiliu Judeţean. Nu am ridicat două degete: eu vreau prim-ministru şi aşa mai departe, nu m-am autopropus. Am fost chemat să ocup această funcţie. Primul meu răspuns a fost NU. Nu, pentru că aveam foarte multe lucruri de făcut la Timişoara, împreună cu echipa de acolo, dar şi pentru că eu consideram că altul trebuie să fie traseul meu.

V-a cerut domnul Dragnea să anunţe el OUG 14?

NU.

Dar v-a cerut să nu daţi OUG 14?

Azi nu detaliem.

Ce trebuie să facă viitorul premier pentru a reuşi?

Mi-ar plăcea să nu existe o agendă ascunsă. Până când Liviu Dragnea nu va înţelege că primul ministru este al României, nu e al PSD.

Ce sfat îi daţi noului premier?

Să nu creadă în prietenia cu Liviu Dragnea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite