Gorghiu, săgeți către Ciolacu pe tema pensiilor speciale: E atributul Parlamentului să reexamineze legea

0
Publicat:

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a venit cu un răspuns pentru premierul, care a cerut MJ să pregătească amendamentele pentru reforma pensiilor speciale, punctând că e rolul Parlamentului să reexamineze, iar titularul de reformă e Ministerul Muncii, însă instituția sa poate ajuta cu expertiză.

Alina Gorghiu, șefa de la Ministerul Justiției FOTO Arhivă A.Gorghiu/Facebook
Alina Gorghiu, șefa de la Ministerul Justiției FOTO Arhivă A.Gorghiu/Facebook

Domnul prim-ministru Marcel Ciolacu a adresat public Ministerului Justiției invitația de a „formula amendamentele contestate de CCR cu privire la pensiile de serviciu ale magistraților”. Este atributul Parlamentului să reexamineze legea în acord cu decizia CCR. Parlamentul are manifestarea de voință politică pentru îndeplinirea acestui obiectiv.”, a scris pe pagina sa de Facebook Alina Gorgiu, șefa de la Ministerul Justiției. 

Potrivit legii, Guvernul poate transmite Parlamentului propuneri de amendamente, prin intermediul SGG. Ne manifestăm, însă, disponibilitatea de a sprijini cu expertiză Ministerul Muncii, cel care este titularul acestei reforme conform PNRR”, a mai afirmat reprezentanta PNL. 

MJ va ajuta la amendamente

Pentru că înțelegem contextul deosebit de complicat și sensibilitatea publică generată de tema pensiilor de serviciu, Ministerul Justiției va veni în întâmpinarea Ministerului Muncii și va formula propuneri de amendamente care să răspundă rigorilor CCR, după ce vom vedea motivarea publicată în Monitorul Oficial. Pentru aceste propuneri de amendamente vom consulta, ca de fiecare dată, CSM, ICCJ și Ministerul Public. De asemenea, Ministerul Justiției este disponibil să îmbunătățească constant legislația care intră în domeniul propriu de competență (Codurile din domeniul justiției, legile justiției etc.), lucru de care până acum s-a achitat cu succes”, a mai punctat Alina Gorghiu.

Premierul Marcel Colacu anunţă, joi, că săptămâna viitoare se va convoca Parlamentul în sesiune extraordinară pentru a modifica Legea pensiilor speciale în acord cu obiecţiile CCR.

„Săptămâna viitoare vom convoca Parlamentul în sesiune extraordinară pentru a modifica Legea pensiilor speciale în acord cu obiecţiile CCR. Îi solicit Ministrului Justiţiei ca până atunci să formuleze amendamentele contestate de Curte cu privire la pensiile de serviciu ale magistraţilor”, a transmis, joi, premierul Marcel Ciolacu.

Potrivit acestuia, „este absolut necesar ca această Lege să intre în vigoare cât mai rapid astfel încât România să poată accesa banii europeni din PNRR”.„Nu ne permitem să pierdem fonduri europene din cauza pensiilor speciale”, a mai transmis premierul.

Decizia CCR

Magistrații CCR au declarat în unanimitate ca parțial neconstituțională legea pensiilor speciale, fiind retrimisă în Parlament să fie corectate prevederi precum recalcularea pensiilor aflate în plată.

Într-una dintre rarele sale ieșiri publice, șeful CCR, Marian Enache, a fost cel care a anunțat decizia sa și a colegilor. Enache a fost și judecător-raportor pe speță, ceea ce înseamnă că el a pregătit argumentele, apoi ceilalți colegi au analizat considerațiile sale pe tema proiectului de lege.

Nu mai puțin de 6 articole din proiectul de lege au fost declarate neconstituționale, din cele 15. Trei dintre acestea se referă exclusiv la magistrați, unul la personalul auxiliar din instanțe, un altul la aplicarea prevederilor privind cine se califică la beneficierea actualelor prevederi pentru pensionare încă o perioadă, iar ultimul referitor la impozitarea cu 15% a părții necontributive din pensie.

Poate articolul cel mai previzibil privind picarea la Curte, după cum au avertizat în diferite rânduri specialiștii, era cel legat la recalcularea pensiilor aflate în plată pentru magistrați, ceea ce potrivit noii formule ar fi dus la diminuarea de venituri. „Curtea a reținut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. Securitatea juridică cere și impune o protecție a garanțiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare”, arată CCR, în comunicatul de presă emis după decizie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite