Gorghiu: Rotativa guvernamentală nu va fi un moment generator de tensiune politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șefa interimară a Senatului susține că PNL e pregătit pentru momentul rocadei premierilor, când la Palatul Victoria va veni un reprezentant al PSD. Mai mult, liberalii n-au de gând să-și schimbe președintele formațiunii.

Alina Gorghiu nu are emoții privind schimbarea premierilor FOTO Eduard Enea
Alina Gorghiu nu are emoții privind schimbarea premierilor FOTO Eduard Enea

Noi suntem foarte pregătiţi pentru această rotativă. Nu va fi un moment generator de tensiune politică. Știm să facem politică suficient de bine pentru a nu transforma acest moment într-o slăbiciune”, a afirmat Gorghiu, într-o intervenție la Profit News.

Pe de altă parte, președinta interimară a Senatului a subliniat că schimbarea de premieri „poate fi un moment sensibil şi are potential dacă nu eşti un partid care întotdeauna a respectat protocolul”.

Ciucă rămâne șef de partid

Referitor la bucătăria internă a partidului, Alina Gorghiu a negat faptul că Nicolae Ciucă ar putea avea soarta lui Florin Cîțu, care în momentul în care nu a mai fost șef al Guvernului, conducerea l-a schimbat, forțându-l să-și depună mandatul.

De câte ori credeţi că poate greşi PNL făcând mişcări din acestea bruşte? Când face mişcări bruşte poţi să consideri asta o greşeală. Ce pot să vă spun cu certitudine este că nu vom schimba preşedintele PNL. Mai aud povestea asta ascuns, pe la colţuri”, a punctat Gorghiu.

Reprezentanta PNL a precizat că nu are nicio problemă în a face un pas înapoi, dacă Nicolae Ciucă va dori din luna iulie să ocupe funcția de președinte cu puteri depline al Senatului.

Alina Gorghiu susține că guvernarea va rămâne în această formulă până în 2024, la alegerile parlamentare. „Suntem foarte hotărâţi să rămânem la guvernare în această formulă cu PSD până în 2024, până când se va termina cu guvernarea, nu din alte motive ci pentru că a venit rezultatul la alegerile generale şi se va face desemnarea de premier. Vor fi toate cam în acelaşi timp. Parlamentarele cu prezidenţialele se cam suprapun. Vom avea un ciclu de patru ani fără alegeri, vă daţi seama cât se poate construi”, a declarat șefa interimară a Senatului. 

Gorghiu s-a declarat încrezătoare, date fiind diferențele din sondajele de opinie - care sunt, însă, de 10% - că PNL va recupera și câștiga legilstaivele din 2024. Noul PNL, formațiune apărută prin fuziunea vechiului PNL și a PDL, nici nu a reușit să se apropie de 30% la testele pentru parlamentare. PSD, în schimb, la aproape toate legislativele au luat peste 30%, iar acum sunt dați cîn sondaje cu procente între 34% și 37%. 

Ce se schimbă în mai 2023

Rotativa guvernamentală nu înseamnă doar înlocuirea premierului actual cu un reprezentant al PSD, cel mai probabil Marcel Ciolacu, dar și schimbări ministeriale. De exemplu, PNL ar trebui să preia Ministerul Finanțelor, iar PSD să preia Ministerul Justiției. Și Transporturile vor fi date PNL-ului, iar PSD-iștii se vor ocupa de Investițiile și Proiectele Europene. Alte funcții care intră în categoria celor care se schimbă sunt cea de șef de Cabinet al premierului și cea de secretar general al Guvernului. 

PSD nu va renunța la Camera Deputaților, iar la PNL ar urma să rămână Senatul. Demisia Guvernului Ciucă ar trebui să aibă loc la mijlocul lunii mai, ca până spre 25 mai să aibă lo ceremonia de învestitură. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite