Gorghiu: Legile Justiţiei, cel mai probabil, săptămâna viitoare în plenul Senatului

0
Publicat:

Alina Gorghiu a precizat că se așteaptă ca săptămâna viitoare să ajungă în plenul Senatului legile Justiției pentru adoptare, eventualele recomandări ale Comisiei de la Veneția urmând a fi adăugate ulterior avizului din decembrie.

Alina Gorghiu a dat detalii despre legile Justiției FOTO Mediafax
Alina Gorghiu a dat detalii despre legile Justiției FOTO Mediafax

Termen pentru depunerea amendamentelor este vineri - săptămâna aceasta, iar raportul - cel târziu luni. Cel mai probabil, săptămâna viitoare, legile Justiţiei vor fi în plen - luni, marţi şi miercuri", a spus Alina Gorghiu.

Pe 20 şi 27 septembrie şi pe 4 octombrie, plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de prim for sesizat, a adoptat proiectele de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii, organizarea judiciară şi statutul judecătorilor şi procurorilor.

Coaliția nu va aștepta avizul Comisiei de la Veneția privind legile Justiției, fiind decisă să le voteze până la sfârșitul acestei luni, în ciuda solicitării venite inclusiv de la Comisia Europeană.

Comisia Europeană, ignorată

Comisia de la Veneția a anunțat că în perioada 15-16 decembrie va emite punctul de vedere pe tema legilor Justiției, după ce forul a fost sesizat prin intermediul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). De altfel, la rândul său, Didier Reynders, comisarul european pentru justiție, anunța public, în urmă cu două săptămâni, că autoritățile române ar trebui să aștepte avizul Comisiei de la Veneția. „Am reamintit că Comisia Europeană este în contact cu autoritățile române pentru a discuta reformele și că recomand să aștepte avizul Comisiei de la Veneția asupra proiectelor de legi ale justiției înainte de a le adopta, pentru a se asigura că sunt în conformitate cu standardele europene”, preciza Didier Reynders.

 „Parlamentul și Guvernul se află în cazul de forță majoră pentru a adopta aceste legi până la finalul anului”, a precizat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu. „Guvernul României a menținut permanent legătura cu Comisia, am avut consultări. Proiectele au fost redactate având avizele anterioare ale Comisiei de la Veneția”, a completat Predoiu, care a precizat că „dacă acel aviz va ridica anumite recomandări, nimic nu ne poate împiedica să le avem în vedere în cadrul Mecanismului Rule of Law (n.r. - Stat de drept) sau MCV, după caz, așa cum o face fiecare stat al UE. Nu este un proces extraordinar, este un exercițiu normal”, a conchis Predoiu, punând capăt emoțiilor privind așteptarea Comisiei de la Veneția.

Precizările lui Gorghiu

Aceste legi sunt necesare pentru a putea discuta de un final bun, aș putea să-i spun, în ceea ce privește raportul pe Justiție, care ține de MCV. Odată adoptate, credem noi, putem avea o bilă albă a îndeplinirii a unei noi obligații, pe care o aveam restantă”, a precizat Alina Gorghiu.

Șefa Senatului a subliniat că nu sunt îngrijorări ale Coaliției privind faptul că forma finală a acestor legi va fi altfel decât a recomandat Bruxelles-ul. „Nu avem de ce să fim îngrijorați că textele adoptate de colegii mei de la Cameră, de la Senat, nu sunt conforme cu standardele și rigorile pe care Comisia Europeană le stabilește”, a completat Gorghiu. „În decembrie vom avea punctul de vedere al Comisiei de la Veneția. Dacă vor exista recomandări suplimentare de modificare a legislației, o vom face fără niciun fel de ezitare. Vom ține cont de punctul de vedere și vom îndrepta prevederea care nu va fi considerată oportună”, a precizat Gorghiu.

Puterea ar putea să aibă timp de adoptare a legilor Justiției și dacă așteaptă avizul, în condițiile în care între pronunțarea Comisiei de la Veneția și finalul sesiunii parlamentare rămân încă două săptămâni. Legislativul a mai arătat că poate lua decizii și vota la foc automat, nefiind o premieră pentru legile Justiției. Iar cele trei proiecte de lege ar putea trece în a doua jumătate a lunii decembrie și pentru că rămâne doar un singur for. Totul depinde de voința Puterii. În ceea ce privește respectarea jalonului din PNRR, deși este asumat termenul de 31 decembrie, acesta poate fi depășit, fiind obligatorie condiția ca în momentul trimiterii cererii de plată pentru T3/2022 (iulie-septembrie) și T4/2022 (octombrie-decembrie), obiectivul să fie bifat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite