Gigel Ştirbu, propunerea PNL pentru Cultură: Nu trebuie să ai două premii Nobel pentru a fi ministrul Culturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liberalul Gigel Ştirbu FOTO Arhiva Adevărul
Liberalul Gigel Ştirbu FOTO Arhiva Adevărul

Biroul Permanent al PNL a votat vineri nominalizarea deputatului PNL Gigel Ştirbu pentru a ocupa postul de ministru al Culturii în locul lui Daniel Barbu. Prima măsură luată de Gigel Ştirbu după propunerea liberalilor este retragerea unei propuneri legislative care permite plagiatul pe alocuri.

„Cel desemnat pentru Ministerul Culturii este colegul nostru, domnul deputat Ştirbu, care este la al doilea mandat parlamentar, care este preşedinte al Comisiei de cultură, artă şi mass-media din Camera Deputaţilor, care a fost în Guvernul Tăriceanu secretar de stat în acest minister. Este unul dintre colegii noştrii din noul val, din tânăra generaţie, în orice caz mult mai tânără decât a mea, care au confirmat în toate planurile, în care avem deplină încredere, este o decizie şi aceasta luată în unanimitate“, a anunţat preşedintele PNL Crin Antonescu.

Gigel Ştirbu consideră că va face faţă în fruntea ministerului Culturii pentru că pentru ocuparea acestui portofoliu nu este necesar obţinerea unor premii Nobel, ci doar cunoaşterea ministerului.

„De ani de zile lucrez în domeniu, am fost secretar de stat, am fost preşedintele Comisiei unite pentru UNESCO. Ca tare, nu consider că trebuie să fi deţinărtorul a două premii Nobel pentru a fi ministru Culturii. Este o misiune dificilă, dar sunt consider că voi face faţa“, au fost primele cuvinte ale lui Ştirbu.

Propunerea ca Ştirbu să fie susţinut pentru portofoliul Culturii a fost făcută de preşedintele PNL, Crin Antonescu.

Plagiatul "din greşeală", retras

După ce Biroul Politic Permanent a decis ca Gigel Ştirbu să fie propunerea PNL pentru ministerul Culturii, Ştrbu a anunţat că a retras propuenerea legislativă care permitea pe alocuri plagiatul.

„Este o propunere legislativă pe care mi-am însuşit-o. Nu se vorbeşte de plagiat. Este vorba despre implementarea pe care statul român era obligat să o implementeze. Sunt luate cuvânt cu cuvânt din normativa europeană. Dacă voi ocupa funcţia, astăzi am depus solicitarea de a fi retrasă această iniţiativă“, a declarat Ştirbu.

În septembrie, Ştirbu a depus o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe. Una dintre propuneri stipulează faptul că este permisă „includerea accidentală a unei lucrări sau a unui alt obiect protejat în material“.

În expunerea de motive, Ştirbu susţine că “drepturile de autor reprezintă temelia economică a industriei creative, întrucât stimulează inovarea, activitatea creativă, investiţiile şi producţia, fiind un mijloc important pentru asigurarea recompensării activităţilor din sectorul creativ”.

Cine este succesorul lui Daniel Barbu

Absolvent al Seminarului Teologic din Craiova, al Facultăţii de Teologie şi al Institutului Naţional de Administraţie, Ştirbu a fost, timp de şase ani (1995-2001), preot în Parohia Roşieni din Olt. În 2005, a devenit subprefect în cadrul Prefecturii Olt, iar între anii 2007 şi 2008 a deţinut funcţia de secretar de stat în Ministerul Culturii.

Traseul său politic a început în 2001, când a devenit vicepreşedinte al PNL Olt. Din februarie 2013, Ştirbu este şi membru al Biroului Politic Naţional al PNL.


Pe aceeaşi temă:

UPDATE Crin Antonescu: Gigel Ştirbu este propunerea PNL la Cultură. Cine este deputatul care vrea eliminarea sancţiunilor pentru plagiat

Daniel Barbu şi-a dat demisia din fruntea Ministerului Culturii. Se încălzesc Gigel Ştirbu şi Vlad Nistor

Cine sunt liberalii care ar putea prelua postul lui Barbu. Ştirbu: „Şi-a dat Daniel demisia? “; Nistor: „Aş accepta“

 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite