UPDATE Crin Antonescu: Gigel Ştirbu este propunerea PNL la Cultură. Cine este deputatul care vrea eliminarea sancţiunilor pentru plagiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gigel Ştirbu, înlocuitorul lui Daniel Barbu la Cultură FOTO Arhiva Adevărul
Gigel Ştirbu, înlocuitorul lui Daniel Barbu la Cultură FOTO Arhiva Adevărul

Partidul Naţional Liberal a decis să îl nominalizeze pe deputatul Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, pentru funcţia de ministru al Culturii.

UPDATE Gigel Ştirbu: De ani de zile lucrez în domeniu, am fost secretar de stat, am fost preşedintele Comisiei unite pentru UNESCO. Ca tare, nu conseider a fi deţinătorul a două trofee Nobel pentru a fi ministru Culturii. Este o misiune dificilă, dar sunt consider că voi face faţa.

UPDATE: Biroul Permanent al PNL a votat vineri nominalizarea deputatului PNL Gigel Ştirbu pentru a ocupa postul de ministru al Culturii în locul lui Daniel Barbu. Propunerea ca Ştirbu să fie susţinut pentru portofoliul Culturii a fost făcută de preşedintele PNL, Crin Antonescu.

Cine este succesorul lui Daniel Barbu

Propunerea oficială din partea PNL va fi anunţată vineri, în şedinţa Biroului Politic Naţional al formaţiunii. Deputatul PNL Gigel Ştirbu este preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor .

Absolvent al Seminarului Teologic din Craiova, al Facultăţii de Teologie şi al Institutului Naţional de Administraţie, Ştirbu a fost, timp de şase ani (1995-2001), preot în Parohia Roşieni din Olt. În 2005, a devenit subprefect în cadrul Prefecturii Olt, iar între anii 2007 şi 2008 a deţinut funcţia de secretar de stat în Ministerul Culturii.

Traseul său politic a început în 2001, când a devenit vicepreşedinte al PNL Olt. Din februarie 2013, Ştirbu este şi membru al Biroului Politic Naţional al PNL.

Plagiatul "din greşeală", scuzabil

În septembrie, Ştirbu a depus o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe. Una dintre propuneri stipulează faptul că este permisă „includerea accidentală a unei lucrări sau a unui alt obiect protejat în material“.

În expunerea de motive, Ştirbu susţine că “drepturile de autor reprezintă temelia economică a industriei creative, întrucât stimulează inovarea, activitatea creativă, investiţiile şi producţia, fiind un mijloc important pentru asigurarea recompensării activităţilor din sectorul creativ”.

După ce Biroul Politic Permanent a decis ca Gigel Ştirbu să fie propunerea PNL pentru ministerul Culturii, Ştrbu a anunţat că a retras propuenerea legislativă care permitea pe alocuri plagiatul.

„Este o propunere legislativă pe care mi-am însuşit-o . Nu se vorbeşte de plagiat. Este vorba despre implementarea pe care statul român era obligat să o implementeze. Sunt luate cuvânt cu cuvânt din normativa europeană. Dacă voi ocupa funcţia, astăzi am depus solicitarea de a fi retrasă această iniţiativă“, a declarat Ştirbu.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite