Geoană: Kremlinul foloseşte retorica nucleară în modul cel mai neprofesionist şi iresponsabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul general adjunct al NATO a subliniat într-un interviu pentru Agerpres că Federația Rusă folosește dinainte de războiul purtat în Ucraina retorica nucleară în modul cel mai neprofesionist și iresponsabil. 

Geoană a arătat convingerea în continuarea sprijinului pentru Ucraina FOTO Facebook
Geoană a arătat convingerea în continuarea sprijinului pentru Ucraina FOTO Facebook

 Într-un interviu pentru Agerpres, după încheierea reuniunii miniştrilor de externe din ţările aliate, Mircea Geoană a arătat că Federația Rusă nu își îndeplinește responsabilitatea pe care o are prin faptul că o superputere nucleară. „Noi condamnăm această retorică iresponsabilă a conducerii de la Kremlin, care, chiar înainte de începutul războiului pe care l-a declanşat împotriva Ucrainei, foloseşte în modul cel mai neprofesionist şi iresponsabil retorica nucleară. O superputere nucleară cum este Federaţia Rusă, cum rămâne Federaţia Rusă, are şi responsabilitatea de a folosi cu foarte multă reţinere o astfel de retorică”, a subliniat secretarul general adjunct al NATO.

În cadrul interviului, Geoană a mai explicat că, „pe de altă parte, semnale cu privire la intenţii, cel puţin pe zona de arme nucleare tactice, au fost date de modificarea Constituţiei Belarusului în urmă cu un an de zile”.

Cu toate astea, secretarul general adjunct al NATO a explicat că nu există momentan „ indicii cu privire la o modificare a realităţii militare nucleare a Federaţiei Ruse, cum nici NATO - nu ne-am modificat postura, nu ne-am crescut gradul de alertă, suntem o superputere nucleară şi noi, ca Alianţă, dar jucăm extrem de responsabil această situaţie”.

„De aceea condamnăm această retorică care este iresponsabilă şi cinică. Ea are mai degrabă un efect de a încerca să descurajeze opinia publică şi capacitatea (...) Occidentului democratic de a continua să susţină Ucraina, are mai degrabă rolul de instrument de război hibrid şi de influenţare a opiniei publice din lumea civilizată”, a mai aexplicat Geoană.

În același timp, Mircea Geoană a arătat convingere în coontinuarea sprijinului pentru Ucraina. „Suntem convinşi că, indiferent de această retorică din partea Moscovei, sprijinul nostru pentru Ucraina va continua. Ucraina va continua şi mai abitir să-şi apere independenţa, iar unitatea NATO este de nezdruncinat”, a mai spus Geoană.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite