Geoană: Atacurile Rusiei de la Reni au un potențial de escaladare fără precedent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul general adjunct al NATO a arătat că toți aliații și-au exprimat solidaritatea cu România, în urma atacurilor de la granița Ucrainei cu România, subliniind că atacurile Rusiei amenință navigația civilă în Marea Neagră, având un potențial de escaladare fără precedent.

FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

„Toți Aliații condamnă retragerea Rusiei din acordul privind cerealele și atacurile ei asupra infrastructurii esențiale a Ucrainei. NATO rămâne unită în apărarea valorilor sale, iar toți aliații noștri și-au exprimat solidaritatea cu România, în urma atacurilor din Reni, port aflat la doar câteva sute de metri de granița țării noastre. Atacurile Rusiei amenință navigația civilă în Marea Neagră și sunt inacceptabile. Acestea creează riscuri noi și un potențial de escaladare fără precedent”, a subliniat Mircea Geoană.

Geoană a mai precizat că „NATO a intensificat deja activitățile de supraveghere și recunoaștere în regiunea Mării Negre, folosind inclusiv capabilități aeriene de patrulare maritimă și drone”.

Secretarul General Adjunct al NATO a salutat „eforturile continue ale Turciei de a revitaliza acordul privind cerealele și eforturile României și ale altor aliați de a permite continuarea exportului de cereale ucrainene pe uscat și pe mare”.

Vom rămâne fermi, uniți și solidari în fața tuturor provocărilor”, a mai transmis Mircea Geoană.

Întreruerea acordului privind transportul cerealelor ucrainene 

Mediat de ONU și Turcia, acordul a permis exportul în condiții de siguranță a 33 de milioane de tone de grâu, porumb și alte cereale, cu o treime mai puțin decât în mod normal. Însă, de o săptămână încoace, nu mai este în vigoare, fiind denunțat în cele din urmă de Rusia după ce îl împiedicase constant cu blocaje navale și inspecții îndelungate

Atac cu drone asupra infrastructurii portuare de la Dunăre

Odată cu retragerea din acord, Moscova s-a dedat unui val de atacuri cu drone și rachete asupra porturilor cărora le promisese pace, Reni și Ismail.

Potrivit unor oficiali ucraineni, peste 60.000 de tone de cereale au fost distruse de ruși în ultima săptămână. Rușii au nimicit totodată un terminal de cereale deținut de unul dintre cei mai mari producători și exportatori agricoli din Ucraina, Kernel.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite