Geoană: Aderarea Finlandei la NATO, un plus. Ideală aderarea Suediei până la Summitul de la Vilnius

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a explicat într-un interviu pentru Agerpres, că aderarea Suediei și Finalndei reprezintă un plus de ambele părți, arătând că ar fi ideal ca și Suedia să se alăture până la Summitul de la Vilnius.

FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

„Finlanda şi Suedia reprezintă două ţări de mare capabilitate militară, democratică, rezilienţă societală şi economii foarte competitive şi inovative. Deci, în mod cert, venirea lor către Alianţă reprezintă un plus pentru dânşii şi este un mare plus şi pentru noi”, a subliniat Micrea Geoană într-un interviu pentru Adevărul, arătând că „Federaţia Rusă a făcut un calcul strategic profund eronat atunci când a început războiul împotriva Ucrainei, când a ameninţat Finlanda ca nu cumva să se gândească să adere la NATO, o naţiune mândră şi independentă şi cu o tradiţie de luptă serioasă pentru independenţă, cum este Finlanda”.

Totodată, secretarul adjunct al NATO  a arătat că, „evident, efectul a fost exact contrar. Deci Federaţia Rusă îşi va lua, dacă va avea cu ce, măsuri de contracarare”, subliniind însă că „odată ce Articolul 5 funcţionează pentru Suedia şi Finlanda, întreaga forţă de descurajare a NATO lucrează şi în favoarea dânşilor. De aceea este o veste istorică, o veste bună”.

„Avem un flanc estic coerent, de la Marea Barents, la Marea Baltică, la Marea Neagră, la Marea Mediterană şi avem doi aliaţi de mare capabilitate şi de mare credibilitate, pentru că sunt două ţări care sunt neutre de decenii, sau de secole în cazul Suediei, care au o reputaţie internaţională foarte bună şi atunci când propaganda rusească spune că NATO are un plan de expansiune permanentă, ei sunt foarte credibili în a spune că agresivitatea Rusiei i-a determinat să vină către NATO, şi nu propaganda rusească”, a mai explicat Mircea Geoană.

În ceea ce privește întârzierea aderării Suediei, Geoană a explicat că „partea legată de Suedia este o discuţie legitimă între un candidat şi ţările aliate”.

Problema terorismului este reală. Secretarul general s-a implicat personal în reuşita de a invita Suedia şi Finlanda la Madrid şi s-a implicat inclusiv în crearea acestui mecanism trilateral, acum bilateral între Turcia şi Suedia. Inclusiv la NATO, acum două săptămâni, am avut din nou o întâlnire a acestui mecanism de rezolvare a problemelor care există în plan bilateral”, a mai explicat secretarul general adjunct al NATO. 

Mircea Geoană a arătat totodată că „la 1 iunie Suedia va implementa un pachet legislativ care va răspunde obligaţiilor asumate în acest memorandum cu Turcia. Turcia va avea alegeri parlamentare şi va avea un nou parlament, de aceea suntem încrezători că în perioada următoare vom putea avea şi Suedia ca al 32-lea aliat în cadrul NATO”.

„Practic într-un an de zile din statutul de invitat să devii membru este oricum foarte, foarte comprimat. Ar fi ideal să avem Suedia ca membru al NATO până la summitul de la Vilnius”, a conchis Geoană, amintind de aderarea României.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite