Gafele și declarațiile neinspirate ale politicienilor

0
0
Publicat:

Aflați în unele dintre cele mai importante funcții în stat, cu responsabilitate față de cetățeni, politicienii reușesc să bifeze uneori și gafe sau declarații mai puțin inspirate. În unele cazuri, acestea au dus chiar la pierderea mandatului.

Premierul a fost citat la CNCD în urma unei afirmații FOTO Inquam / Octav Ganea
Premierul a fost citat la CNCD în urma unei afirmații FOTO Inquam / Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu a fost citat la CNCD (Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării) pentru o glumă neinspirată. Mai exact, în timpul unei conferințe a făcut referire la o eternă dezbatere cu privire la granița dintre regiunile țării. Gluma premierului nu a fost însă bine primită în spațiul public.

„Asta e, a venit bănățeanul de Grindeanu să facă autostradă în Moldova. Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți. Dar a venit și un buzoian care totuși împreună cu domnul Grindeanu și restul colegilor din guvern am început să aducem timișorenilor ce e corect să aducem“, a fost afirmația premierului.

Într-un alt moment, șeful Executivului român a pronunțat portofelul în loc de portofoliul, referindu-se la un post de comisar european care ar urma să fie înființat la nivelul Consiliului European și pentru care România a început deja negocierile, însă are concurență din partea Poloniei, care a și desemnat un candidat.

Și fostul premier Nicolae Ciucă a avut o astfel de declarație. Șeful PNL a spus în cadrul unor declarații de presă că a revenit în județul Piatra-Neamț, care este de fapt municipiul de reședință al județului Neamț.

Șir de afirmații problematice

Liderul liberal Rareș Bogdan a afirmat recent în emisiunea Insider Politic, în legătură cu ancheta jurnalistică privind averea primarului din Sinaia, Vlad Oprea, că l-a sfătuit să dea declarații publice pentru că, „dacă eşti suficient de inteligent şi vorbeşti cu presa, poţi să întorci, poţi să faci jiu-jitsu“.

La rândul lui, Florin Barbu, ministru al Agriculturii, a făcut declarații pentru care a fost catalogat drept nostalgic al comunismului.

„Președintele nostru, domnul Nicolae Ceauşescu, nu spunea degeaba că stuful e aurul verde al României“, a spus demnitarul. Afirmația a venit ca răspuns, într-un interviu pentru Euronews România, la o întrebare privind motivul pentru care a fost nevoie să fie declarată păşune zona de stuf din Delta Dunării.

Și ministrul Sănătății Alexandru Rafila a avut o declarație mai puțin fericită, tot la Prima TV. Șeful portofoliului Sănătății a susținut că spitalul pentru copiii bolnavi de cancer, construit din donațiile cetățenilor și companiilor private pentru Asociația „Dăruiește Viață“ este al Spitalului „Marie Curie“. Ministrul Rafila a reușit astfel să pornească un scandal, fiind acuzat de Oana Gheorghe, vicepreședinta asociației, că spune neadevăruri, refuzând să își recunoască greșeala.

Plecarea din Guvern

Un exemplu mai grav este acela al fostului ministru al Apărării Vasile Dîncu, ale cărui gafe s-au soldat cu plecarea din Guvern. Social-democratul a demisionat, lăsând de înțeles că nu mai este dorit de către șeful statului Klaus Iohannis, alături de care urma să participe la acel moment la o ședință CSAT.

A intrigat opinia publică în momentul în care, la izbucnirea războiului din Ucraina, la Radio România Actualități, a declarat că „vom învăța să trăim cu rușii la graniță, dar vom fi sprijiniți pentru asta, dacă va fi cazul“. Într-un interviu la Digi24, întrebat despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România, Vasile Dîncu a dat exemplul Austriei, susținând că statul este membru NATO, deși țara a adoptat o neutralitate militară din 1955. Episodul care i-a adus pierderea mandatului a fost însă cel referitor la declarațiile despre negocierea păcii cu Rusia, menționând o eventuală pierdere de teritorii a Ucrainei.

Și fostul ministru Eduard Novak a avut un șir de gafe la conducerea Ministerului Tineretului și Sportului. Novak a părăsit însă funcția odată cu plecarea UDMR de la guvernare, dar în timpul conducerii Ministerului Sportului, a reușit constant să atragă atenția fiind în mijlocul controverselor. Oficialul a omis să spună că sumele destinate unor proiecte de investiții în sport vin de la Guvernul României, menționând în schimb UDMR. Într-un alt episod, Novak s-a declarat mândru de apartenenţa sa la Ţinutul Secuiesc, iar altă dată a refuzat să recite imnul României. A declanșat și un scandal după ce a dat un ordin de ministru care încălca dreptul la muncă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite