Florin Roman, curios care este numărul salariaţilor IT scutiţi de impozit şi impactul acestei scutiri la bugetul de stat. Răspunsul Ministerului de Finanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook/ Florin Roman
FOTO: Facebook/ Florin Roman

Peste 67.000 de salariaţi din domeniul activităţii de creare programe pentru calculator au fost scutiţi de impozitul pe venit în luna ianuarie 2021, se arată într-un răspuns transmis luna aceasta de Ministerul de Finanţe la o interpelare făcută de deputatul PNL Florin Roman. Liberalul a dorit să afle de asemenea şi impactul bugetar generat de această scutire.

„În luna ianuarie 2021, numărul salariaţilor din domeniul activităţii de creare programe pentru calculator, beneficiari de scutire de impozit pe venit a fost de 67.038. Totodată, menţionăm că impactul scutirii de la plata impozitului pe venit este de aproximativ 75 milioane lei lunar.”, se arată în răspunsul transmis în această luna de Ministerul de Finanţe în urma interpelării deputatului Florin Roman, informează Hotnews.ro.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a susţinut în 2019 şi la începutul anului trecut renunţarea la scutirea de impozit pe venit (10%) acordată în prezent unor categorii de angajaţi din domeniul IT. 

„Mie nu mi se pare normal ca IT-iştii să fie scutiţi de plata impozitului pe venit. Orice venit trebuie impozitat. Nu poţi să creezi facilităţi fiscale care îmbracă forma unor privilegii”, a declarat în data de 1 iunie 2019 la Mediaş preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Scutirea IT-iştilor a fost introdusă în 2004, de către Guvernul Adrian Năstase, într-o perioadă în care România îşi propusese să dezvolte acel sector. Atunci, aveam puţin peste 12.000 de programatori, iar firmele de IT rulau circa un sfert de miliard de dolari. Astăzi, avem de zece ori mai mulţi, iar afacerile sectorului trec de 6 miliarde de euro, potrivit rapoartelor ANIS (Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite