Filmul primei zile de după căderea Guvernului Ungureanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar înainte de minivacanţa de 1 Mai, viaţa politică din România a fost pusă pe jar de căderea Guvernului Ungureanu.

Dacă în tabăra a ceea ce numeam până ieri "Opoziţie", lucrurile s-au încins pentru că premierul desemnat Victor Ponta trebuie să numească membrii viitorului său Cabinet, nici în PDL lucrurile nu sunt foarte simple pentru că liderii formaţiunii caută vinovaţii pentru scăparea printre degete a puterii. Lăsând impresia că au rămas fără chestiuni stringente de rezolvat, preşedintele Traian Băsescu şi deja fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu se relaxează în zilele libere de 1 Mai la Neptun.

Formarea unui nou Cabinet

În acest moment, liderul PSD este prins în discuţiile despre formarea noului Guvern împreună cu partenerii din USL, PNL şi PC, însă el va trebui să caute şi susţinerea altor parlamentari pentru a putea primi votul de învestitură în Parlament. Victor Ponta susţine că are deja lista celor care îl vor ajuta în Executiv. Citeşte mai multe AICI!

S-a vorbit deja despre posibila numire ca ministru a lui Varujan Pambuccian - în ideea că minorităţile naţionale alta decât cea maghiară ar putea susţine Guvernul. Pambuccian spune că a refuzat deja postul, fără ca acest lucru să însemne că nu va susţine Executivul USL. Citeşte mai multe AICI!

Liderii PDL au anunţat că vor vota împotriva Guvernului Ponta. Nu la fel de radicali au fost însă foştii parteneri de guvernare ai PDL, traseiştii de la UNPR, ai căror lider - Gabriel Oprea şi-a dat seama că Ponta îi este "prieten, totuşi". Citeşte mai multe AICI!

Rămâne de văzut care va fi poziţia UDMR. Liderii USL au susţinut în trecut că nu vor mai cere ajutorul Uniunii şi că este timpul ca parlamentarii maghiari să mai fie şi în opoziţie, rămâne de văzut dacă acest lucru rămâne valabil. Guvernul Ponta va avea şanse să treacă de Parlament cu sprijin din partea parlamentarilor UNPR şi a celor de la minorităţile naţionale, precum şi din partea senatorilor şi deputaţilor independenţi.

Tabăra PDL

Văzuţi dintr-o dată în opoziţie, spiritele s-au incins în rândul pedeliştilor care încearcă să caute vinovaţii şi stau în şedinţe încă de vineri. Primul pe listă pare a fi preşedintele Emil Boc. Se pare că acesta va fi "exilat" la Cluj-Napoca, unde va încerca încă o dată să obţină Primăria municipiului. Cum de acolo nu se va putea ocupa prea bine de partid, o mare parte dintre atribuţii i le va prelua Vasile Blaga. Citeşte mai multe AICI!

Totuşi, lucrurile nu se opresc aici pentru că mulţi lideri ai PDL vor o schimbare oficială la şefia partidului şi cer un Congres extraordinar în care să aibă loc şi alegeri. Citeşte mai multe AICI!

Cu toate acestea, Partidul Democrat Liberal mai are încă o problemă. Cu cine l-ar putea înlocui pe Emil Boc, dacă acesta va fi dat jos de la şefia partidului. Democrat-liberalii ar avea nevoie de un lider care să fie puternic în partid, dar şi o "locomotivă" electorală - personaj greu de găsit în acest moment. Unele voci spun că Mihai Răzvan Ungureanu ar fi "binevenit" în formaţiune, dacă va dori să facă parte din ea. De aici până la a ajunge şef al PDL este însă drum lung pentru că Mihai Răzvan Ungureanu nu se bucură de mare popularitate în rândul "greilor" pedelişti. Rămâne de văzut care vor fi paşii următori, ţinând cont de faptul că după demiterea guvernului său, Ungureanu a ţinut să sublinieze că "nu şi-a spus încă ultimul cuvânt".

Ce se întâmplă, de fapt, la Neptun?

Nu se ştie încă ce se petrece la mare, în staţiunea Neptun, unde preşedintele Traian Băsescu s-a dus să se relaxeze în minivacanţa 1 Mai. Probabil că deloc întâmplător, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a fost văzut şi el plimbându-se cu soţia sa în aceeaşi staţiune. Citeşte mai multe AICI!

Nu a trecut mult, că a apărut informaţia că şi Elena Udrea se află tot la Neptun. Surse din PDL au declarat însă că şi alţi lideri ai PDL se află tot pe litoral încercând să formuleze strategia următoare a partidului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite