Emil Boc acuză Guvernul că face regionalizare în interesul policienilor, nu al regiunilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Boc acuză Guvernu Ponta că tratează superficial proiectul regionalizării FOTO Adevărul
Emil Boc acuză Guvernu Ponta că tratează superficial proiectul regionalizării FOTO Adevărul

Fostul premierul Emil Boc este de părere că regionalizarea făcută sub forma în care vrea Guvernul Ponta va genera un conflict suplimentar între administraţiile judeţene şi regionale.

Boc acuză cel de-al doilea Cabinet format de Ponta că în loc să debirocratizeze regiunile, acestea ar urma să funcţioneze ca suprastructuri ale judeţelor. Or, spune fostul premier, „structura regionalizării trebuia pornită invers, în sensul comasării judeţelor şi crearea unei structuri flexibile, cu 10 sau 14 judeţe comasate, care să aibă forţă, viziune, să poate cere bani direct de la Bruxelles”. Emil Boc acuză Guvernul că regionalizarea este pentru ei doar un proiect care trebuie bifat şi că nu este tratat cu suficientă seriozitate.

„Aşa cum Guvernul Ponta concepe regionalizarea, va fi un eşec pe linie, şi în materia realizării descentralizării, şi în materie de planificare a utilizării fondurilor europene şi gestionarea acestora, va fi un eşec pentru că va introduce un conflict suplimentar între administraţiile judeţene şi regionale. Va fi un eşec pentru că va crea mai multă birocraţie, în loc să o simplifice, va fi un eşec pentru că nu vor câştiga românii, ci politicienii. Acest proiect doar va bifa un punct în raporturile cu UE, că s-a realizat, dar din punct de vedere calitativ nu va fi un câştig pentru România”, a spus Boc.

„Deşi au majoritate de 70 la sută, fac regionalizarea în interesul politicienilor, ca să mai dea un titlu cuiva. Se aruncă praf în ochi cu dezbaterea dacă va fi guvernator sau preşedinte de regiune, fondul este în altă parte”, a afirmat fostul premier.

Ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, declara, în ianuarie, în legătură cu proiectul de regionalizare a României, că cel târziu în decembrie 2013 ar trebui să fie funcţionale regiunile cu structurile de conducere deja alese, arătând că în septembrie va fi referendumul pentru revizuirea Constituţiei.

El spunea că nu poate merge în Parlament cu pachetul de legi privind regionalizarea până când nu va fi modificată Constituţia, pentru a fi precizată noţiunea de regiune, ca unitate administrativ-teritorială. Potrivit lui Dragnea, procesul de regionalizare se va derula în paralel şi în strânsă legătură cu procesul de descentralizare şi nu vor fi necesare fonduri suplimentare.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite