EFE: Românii îl pedepsesc pe preşedintele Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Votul în favoarea USL este o pedeapsă pentru preşedintele Traian Băsescu, scrie EFE FOTO Adevărul
Votul în favoarea USL este o pedeapsă pentru preşedintele Traian Băsescu, scrie EFE FOTO Adevărul

Votul masiv în favoarea coaliţiei de centru-stânga a premierului Victor Ponta reprezintă o pedeapsă pentru preşedintele ţării, conservatorul Traian Băsescu, care ar putea totuşi să refuze numirea lui Ponta la şefia Guvernului, transmite EFE.

În ciuda faptului că rezultatele  oficiale definitive ale scrutinului vor fi cunoscute abia marţi, toate sondajele realizate la ieşirea de la urne arată că Uniunea Social Liberală a premierului Ponta a câştigat majoritatea absolută.

Potrivit sondajelor institutului CURS, USL – care a obţinut 56,96% din voturi pentru Camera Deputaţilor şi 58,57% pentru Senat, şi-a lăsat cu multă în urmă principalul adversar, Alianţa România Dreaptă, care ar obţine 18,60%, respectiv 18,87%. Pe locul al treilea, cu aproximativ 13% pentru ambele camere ale Parlamentului României, se situează Partidul Popular – Dan Diaconescu, aparţinând excentricului ziarist de televiziune care, de altfel, denumeşte formaţiunea sa politică.

De asemenea, EFE scrie că scăderea numărului populaţiei maghiare – care în prezent numără 1,5 milioane de oameni - şi slaba participare a acestora la alegeri ridică semne de întrebare cu privire la accederea în Parlament a UDMR, pentru prima dată de la revoluţia din 1989, având în vedere faptul că, în exit-poll-uri, UDMR figurează cu un vot de peste cinci la sută.

Dacă rezultatele se vor confirma, USL va obţine majoritatea absolută care îi va permite să formeze Guvernul pentru următorii patru ani, deşi este de aşteptat să persiste criza politică.

Ponta aspiră chiar să obţină controlul a două treimi din Parlament pentru a putea amenda Constituţia şi a restrânge, în cele din urmă, atribuţiile şefului statului. Însă mai înainte, coaliţia aflată la guvernare ar putea să fie obstrucţionată, dacă Băsescu refuză să-l desemneze pe Ponta ca nou şef al Executivului, ceea ce ar provoca o criză instituţională.

Surse oficiale afirmă că, într-o astfel de situaţie, Ponta va apela la procedura de destituire a lui Băsescu, al cărui mandat se încheie în 2014. Sprijinul masiv faţă de USL este, însă, interpretat de experţi ca un vot de respingere a politicilor nepopulare de austeritate impuse de guvernele conservatoare sub auspiciile preşedintelui Băsescu. Între aceste măsuri de austeritate s-au remarcat reducerea cu 25% a salariilor funcţionarilor publici şi creşterea TVA de la 19% la 24%, aminteşte EFE.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite