Dragnea: Tehnocraţii incompetenţi prezintă aceleaşi argumente false, despre pericolele pentru buget, la fel ca Băsescu şi PDL. PSD va creşte salariile şi pensiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PSD spune că majrările salariale operate de PSD în Parlament nu reprezintă niciun pericol pentru buget, acestea fiind argumente false invocate de Guvern şi PNL.

„PNL susţine că mărirea salariilor personalului din sănătate şi educaţie cu 15% este o "crimă politică". Am auzit că li se spune "pomanagii" celor care vor salarii mai mari. Tehnocraţii incompetenţi prezintă aceleaşi argumente false, despre pericolele pentru buget, la fel ca Băsescu şi PDL. PSD va creşte salariile şi pensiile, aşa cum am făcut între 2012 şi 2015, pentru că vrem să folosim creşterea economică pentru a aduce mai mulţi români în clasa de mijlo“, scrie Liviu Dragnea, pe pagina sa de Facebook. 

La începutul lunii iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă  de urgenţă (numărul 20/2016) care majora, gradual, cu sume între 5% şi 15% lefurile medicilor şi ale profesorilor, astfel încât să nu mai existe inechităţi salariale între angajaţi care aveau aceleaşi studii sau aceeaşi vechime. 

Luni şi marţi, parlamentarii din Comisia Juridică, de muncă şi de buget din Camera Deputaţilor, acolo unde PSD are majoritatea, au dezbătut ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvernul Cioloş în vară şi au agăţat câteva amendamente electorale, care stipulau alte creşteri salariale de 15% pentru medici şi profesori, dar şi pentru  angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate de la 1 decembrie 2016.

„Vom încălca o lege. Este vorba de legea cu privire la responsabilitatea fiscal-bugetară, unde se spune că nu se pot promova acte normative cu mai puţin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului Guvernului care conduc la creşterea cheltuielilor de personal sau a pensiilor în sectorul bugetar“, a spus ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru, la audierile din comisia de muncă din Camera Deputaţilor. Degeaba. Parlamentarii PSD au votat majorările. Însă legea îi dă dreptate ministrului şi trimite automat majorările PSD în nelegalitate.

Preşedintele PNL Alina Gorghiu arată că majorările salariale operate de PSD în Parlament nu pot fi aplicate pentru că nu sunt sustenabile şi nici constituţionale. „Am discutat încă de ieri cu ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru. Tema majorării salariale cu o lună înainte de vot este o iluzie vândută acestor categorii socio-profesionale. Nu pot fi aplicate. Nu sunt sustenabile acum. Nu poţi să faci aceste majorări cu şase luni înainte de încheierea mandatului acestui Parlament. Este neconstituţional. Principiul bicameralismului este încălcat. PNL a votat împotrivă toate amendamentele. Impactul este de vreo 4 miliarde. Dacă domnul Dragnea consideră că poate să-i mintă, este problema domniei lui de moralitate. Suntem conştienţi că este nevoie de salarii mai mari în multe domenii, dar este nevoie de un calendar, de sursa de finanţare“, a precizat Alina Gorghiu, la Digi 24. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite