Dragnea şi Grindeanu devin prieteni cu beneficii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unor surse politice, liderul PSD Liviu Dragnea şi fostul premier Sorin Grindeanu sunt foarte aproape de a face pace, deşi ruptura dintre cei doi părea ireparabilă. Zilele acestea, Dragnea şi Grindeanu au avut o întâlnire faţă în faţă, iar marea împăcare va fi oficializată la reuniunea Comitetului Executiv al partidului, programată la sfârşitul săptămânii la Neptun.

Din punct de vedere juridic, Sorin Grindeanu este încă membru PSD. Fostul premier a fost exclus din partid după ce a refuzat să demisioneze din fruntea Guvernului, însă a contestat decizia de excludere la Comisia Naţională de Etică, Integritate şi Arbitraj a partidului, aşa cum cere statutul social-democraţilor. „Sunt membru al PSD cu sufletul, îmi doresc să-mi continui activitatea în interiorul PSD. Aceasta este prima mea opţiune“, spunea  Grindeanu.

Preşedintele Comisiei Naţionale de Etică a PSD este Florin Iordache, fostul ministru al Justiţiei chiar în Guvernul Grindeanu, cel care a demisionat din Executiv în iarnă, ca urmare a presiunii publice după Ordonanţa 13. Însă, în  primul rând, Iordache este unul dintre oamenii fideli liderului PSD, aşa că, dacă Dragnea şi Grindeanu se vor împăca, verdictul Comisiei de etică va fi o formalitate: decizia de excludere va fi anulată.

De ce fac cei doi pasul înapoi

Potrivit unor surse din PSD, o împăcare între Dragnea şi Grindeanu ar aduce avantaje de ambele părţi. În primul rând, Dragnea are nevoie ca de aer de votul celor şase parlamentari PSD de Timiş, fideli lui Sorin Grindeanu, în condiţiile în care majoritatea parlamentară este pe muchie de cuţit. Liderul PNL, Ludovic Orban, spunea zilele trecute, într-o emisiune Adevărul Live, că majoritatea PSD-ALDE mai stă doar într-un singur om. Un acord între Dragnea şi Grindeanu ar fi o lovitură indirectă şi pentru Victor Ponta, cel care plănuieşte să rupă câţiva parlamentari PSD şi să treacă în partidul Pro România, condus de bunul său prieten Daniel Constantin. Scopul lui Ponta este să arbitreze viitoarea majoritate parlamentară, în caz că Liviu Dragnea va fi condamnat în toamnă şi va pierde puterea în partid şi în Parlament. În plus, Dragnea ar evita şi pierderea unei filiale puternice - PSD Timiş –, care în acest moment este controlată integral de Grindeanu.

De partea cealaltă, fostul premier şi-ar putea continua cariera politică la nivel înalt. În acest moment, fostul premier nu mai are nicio funcţie, deşi în vara anului 2016 a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, după ce PSD reuşise o victorie istorică la alegerile locale. În ianuarie anul acesta, Grindenau a demisionat din fruntea judeţului Timiş şi a venit la Palatul Victoria. Momentan este şomer. Potrivit unor surse din PSD, Dragnea este dispus să-i ofere lui Grindeanu o funcţie de nivel înalt, cel mai probabil una de ambasador sau de consul, astfel încât să-l ţină departe de  jocurile din partid, dar să scape şi de criticile sale publice. Surse politice vorbesc de o posibilă numire a lui Sorin Grindenau ca ambasador în Republica Moldova. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite