Dragnea: Oricine „va fi ales procuror-şef european va pleca cu un mare handicap de încredere”, pentru că negocierea este una politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Mediafax
Foto Mediafax

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a comentat, duminică seară, în legătură cu şefia noului Parchet European, că oricine va fi ales procuror-şef „va pleca cu un mare handicap de încredere” din cauza faptului că negocierea pentru numire este una politică. Codruţa Kovesi a fost desemnată, prin vot, de către Comisia LIBE, candidata favorită pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef european.

„Până acum nu am discutat despre această procedură. Pentru mine nu mai are nicio importanţă cine va fi desemnat procuror european. Pentru mine este foarte gravă această patimă în negocierea pentru procurorul european. După părerea mea, cel mai mare rău care s-a făcut este că această procedură se duce în negociere politică şi într-un final într-un vot politic. Noi dacă introducem în lege să fie procurorii şefi din România votaţi de către Parlament, sunt absolut convins că o să urle tot Bruxelles-ul. Acesta nu este un model de urmat. Eu cred că, repet, indiferent cine va fi ales procuror-european, va pleca cu un mare handicap de legitimitate şi încredere”, a declarat Liviu Dragnea, duminică seară, într-o intervenţie la România Tv.

La întrebarea dacă guvernul român ar trebui să se opună numirii Codruţei Kovesi în fruntea Parchetului European, Dragnea a a declarat că nu crede ca Executivul poate susţine „acest tip de procedură“. „Nu ştiu ce trebuie să facă Guvernul, dar nu cred că Guvernul poate susţine acest tip de procedură. În rest, aşteptăm să se termine procedura şi putem vorbi mai multe. Eu nu vreau să zică cineva că cineva a pierdut o şansă pentru că nu ştiu cine a făcut ceva din România“, a mai spus preşedintele PSD.

Laura Codruţa Kovesi a fost desemnată, miercuri, candidată favorită, prin vot, de către Comisia LIBE din Parlamentul European, pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef european. Etapele următoare din procedur ad enumire vor fi decise joi, 7 martie, în cadrul Conferinţei Preşedinţilor, formate din preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, şi liderii de grupuri politice din PE. Prima opţiune pentru şefia Parchetului European a Comisiilor PE a fost Kovesi, iar în Consiliul UE candidatul francez, Jean-François Bohnert, a obţinut cele mai multe voturi. Din acest motiv, Parlamentul European va începe negocierile cu Consiliul pentru a se lua o decizie privind viitorul şef al nou înfiinţatului Parchet European.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite