Dragnea, despre proiectul de autonomie al UDMR: Nu există nicio şansă să prindă viaţă vreodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, joi, în judeţul Harghita, că "nu există nicio şansă" ca proiectul de autonomie propus de UDMR "să prindă viaţă vreodată", iar lansarea acestuia de către Uniune "nu este un motiv care să întărească colaborarea" între partenerii de coaliţie.

Vicepremierul Liviu Dragnea a participat, joi, la inaugurarea Drumului Judeţean 174A, care face legătura între Vatra Dornei şi Borsec, scurtând distanta dintre cele două staţiuni cu aproximativ 100 de kilometri, transmite corespondentul Mediafax.

El a declarat că nu crede în proiectul de autonomie propus de UDMR.

"Nu, nu cred în acest proiect, nu are nicio şansă de reuşită, noi nu susţinem acest proiect, nu susţinem niciun fel de proiect de autonomie, suntem foarte fermi, Constituţia este foarte clară. Nu ştim ce finalitate crede UDMR că o să aibă, dar nu s-a discutat nici în coaliţia de guvernare, nici în Guvern un asemenea proiect. Fiecare poate să aibă tot felul de dorinţe, dar din punct de vedere instituţional sau al unor eventuale şanse de reuşită, nu există nicio şansă ca acest proiect să prindă viaţă vreodată", a declarat vicepremierul Liviu Dragnea.

Întrebat dacă lansarea de către UDMR a proiectului este un motiv suficient pentru a încheia colaborarea cu partenerii de coaliţie, Dragnea a afirmat că "nu este un demers care să întărească colaborarea".

"Nu vreau să mă pronunţ acum dacă este un motiv suficient pentru a încheia colaborarea, dar nu este un motiv care să întărească colaborarea. Cred, însă, că este un demers care putea să nu fie făcut, având în vedere că nu are nicio şansă de reuşită. Este posibil să fie un demers electoral, având în vedere că sunt alegeri prezidenţiale, dar nu este un demers care, repet, să întărească colaborarea dintre noi şi care să mărească nivelul de încredere", a precizat el.

Liviu Dragnea a povestit că s-a întâlnit, la Cozmeni, cu majoritatea primarilor UDMR din judeţele Covasna şi Harghita, pentru a semna contracte de finanţare pentru dezvoltarea locală, iar în discuţia "extrem de aşezată şi normală" cu aceştia nu s-a ridicat niciun moment problema unui astfel de proiect politic.

"Nu înţelegem de ce, este posibil să fie o ruptură între liderii politici ai UDMR şi aleşii locali din această zonă, nu ştim, dar acest demers nu are niciun fel de susţinere sau şanse de reuşită în colaiţia de guvernare şi nu numai. Nimeni, niciodată, partidele tradiţionale din România nu vor susţine un asemenea demers, atâta timp cât este şi neconstituţional, iar în ceea ce priveşte vreo posibilitate de modificare a Constituţiei în sensul acesta, şi anume România să nu mai fie stat unitar, şansele sunt zero", a spus Liviu Dragnea.

La rândul său, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a amintit că în Parlament mai există un proiect privind autonomia Ţinutului Secuiesc şi că, la fel ca acela, nici actualul nu va trece.

"Fiecare parlamentar are dreptul constituţional de a face iniţiative legislative, însă proiectele de legi şi iniţiativele care sunt contrare legii nu au ce căuta. Suntem iarăşi în campanie electorală, ştiu că de fiecare dată se readuce în discuţie acest subiect, al autonomiei, provin din această zonă şi sunt deputat în Parlamentul României. Nu va trece niciodată prin Parlament o asemenea lege, România este un stat unitar, acesta este un statut garantat prin Constituţie şi nu va vota nimeni niciodată un asemenea proiect de lege", a conchis Mircea Duşa.

DJ 174A Vatra Dornei - Borsec a fost început în 2000 - 2001 şi s-a finalizat în septembrie 2014, fiind o investiţie de 4.363.852,77 de lei, la care Consiliul Judeţean Harghita a contribuit cu suma de 1.648.939,89 de lei, restul de 2.714.912,88 lei fiind acoperit din fonduri guvernamentale, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite