Dominic Fritz, făcut să vorbească folosind inteligența artificială. Nicolae Robu, acuzat de Deep Fake în cursa electorală VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

USR îl acuză pe fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu, candidat PNL pentru un nou mandat, că a folosit inteligența artificială pentru a-l face pe Dominic Fritz să vorbească. Robu este acuzat că a luat un citat scris al lui Fritz și l-a pus în gura primarului cu ajutorul unui soft.

Fritz îl acuză pe Robu că i-a pus în gură vorbe (scrise) cu ajutorul unui soft FOTO Facebook
Fritz îl acuză pe Robu că i-a pus în gură vorbe (scrise) cu ajutorul unui soft FOTO Facebook

„USR cere președintelui PNL Nicolae Ciucă și președintelui PNL Timiș, Alin Nica, să condamne public utilizarea de către Nicolae Robu a unui video contrafăcut în care apare primarul Timișoarei, Dominic Fritz. Nicolae Robu a luat un mesaj dintr-un comunicat de presă, l-a transformat în vocea lui Dominic Fritz printr-un software și l-a suprapus peste un video în care vorbește primarul Timișoarei, creând impresia că vocea care se aude este a lui Dominic Fritz”, acuză USR.

La rândul său, Dominic Fritz susține că prin ceea ce a făcut, Nicolae Robu „dovedește din nou că îi lipsește orice fel de busolă morală”.

„Să falsifici videoclipuri ale adversarului politic nu mai are nicio legătură cu competiția democratică. După ce a insinuat că alegerile din 2020, pe care le-a pierdut, au fost falsificate, a trecut la următorul nivel al minciunii. Robu se joacă cu același foc cu care China și Rusia încearcă să incendieze democrațiile din Europa. Nu poți să vrei să fii primarul Timișoarei și să disprețuiești atât de deschis valorile de bază ale libertății și democrației pentru care timișorenii au plătit un preț scump” a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.  

„Ceea ce a făcut Nicolae Robu reprezintă un precedent deosebit de periculos. Linia dintre real și falsificare cu bună știință a fost călcată. Domnul Robu demonstrează încă o dată că este capabil de orice în goana după putere. De aceea, îi îndemn pe timișoreni la multă atenție, pentru că uneori ceea ce pare real poate fi de fapt un deep fake”, a transmis și președinta USR Timișoar Paula Romocean. 

Potrivit USR, filmulețul modificat, în care Fritz a apărut spunând lucruri pe care le-a transmis doar în scris a fost înlocuit cu unul în care citatul lui Dominic Fritz este citit de Nicolae Robu.

Fostul primar a refuzat să comenteze acuzele, limitându-se să spună doar că „nu e niciun deep fake”. 

„Am postat ad litteram declarația lui Dominic Samuel Pinocchio Fritz”, a mai spus Robu, pe a cărui pagină pot fi observate mai multe editări ale postării inițiale.

Și USR a produs un fake news de zile mari

USR Timiș, care îl acuză acum pe Robu de „deep fake”, a produs, la rândul său un „fake news” pentru care nu și-a cerut niciodată scuze. E vorba de o postare în care Robu era acuzat că „a postat pe Facebook poze cu o groapă de gunoi clandestină din mandatul lui, spunând că e din mandatul lui Fritz”.

USR a produs un fake news, acuzându-l pe Robu de fake news FOTO USR Timiș
USR a produs un fake news, acuzându-l pe Robu de fake news FOTO USR Timiș

Nicolae Robu a demonstrat, cu imagini de la fața locului, că gunoaiele erau din mandatul lui Fritz. Chiar și autoarea fotografiei și comentariului de la care a pornit fake news-ul USR i-a dat dreptate lui Robu, confirmând, practic, fake news-ul USR Timiș.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite