Dezvăluire. Camarila PSD s-a regrupat sub aripa ministrului Boloş de la Fonduri Europene. OUG cu dedicaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene, are bătăi de cap în politică   Foto: Inquam/ Octav Ganea
Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene, are bătăi de cap în politică   Foto: Inquam/ Octav Ganea

Guvernul Orban a început în forţă prin demiterea politrucilor PSD. Apoi, pe tăcute, a reinstalat camarila social-democrată pe poziţii înalte. Cel mai relevant caz e la Fonduri Europene, unde ministrul PNL Marcel Boloş s-a înconjurat de oamenii PSD. Printre ei se numără: fiul unuia dintre locotenenţii lui Liviu Dragnea, mâna dreaptă a Rovanei Plumb şi o cunoştinţă a lui Ciolacu. În paralel, ministrul îşi pregăteşte transferul la Transporturi

Premierul Ludovic Orban a anunţat la preluarea Guvernării că va face ordine în ministere, prin urmare oamenii promovaţi de PSD pe funcţii de conducere vor fi daţi afară. „Cred că o să fac febră musculară de la semnat decizii de demitere. Sper să finalizez procedura de depesedizare în primul rând la nivelul funcţiilor de demnitate publică“, a spus prim-ministrul Orban la începutul lunii noiembrie. Practica arată altceva. Liberalii au recuperat pe parcurs numeroşi simpatizanţi şi membri PSD: unii au fost lăsaţi în funcţii-cheie, alţii au fost reinstalaţi. Cel mai elocvent exemplu pentru schimbarea doar de faţadă e la Ministerul Fondurilor Europene (MFE), instituţie condusă de Marcel Boloş.

Filiera Dragnea-Dăncilă-Boloş

Ministrul PNL a reuşit ca în mai puţin de două luni să se înconjoare de o întreagă echipă de oameni ai PSD, aceştia având legături directe cu lideri social-democraţi. În primul rând, ministrul Marcel Boloş a angajat în funcţii de consilieri personali doi oameni promovaţi direct de guvernările PSD. Primul nume: Dan Dumitrescu, numit secretar de stat la Ministerul Sănătăţii pe vremea Guvernului condus de Mihai Tudose. Dan Dumitrescu e fiul lui Mircea Dumitrescu, fost administrator public al judeţului Teleorman şi apropiat al lui Liviu Dragnea. A rămas pe funcţie şi în perioada în care prim-ministru a fost Viorica Dăncilă. Dan Dumitrescu fusese demis de Ludovic Orban la începutul lunii noiembrie. Însă o lună mai târziu, deja figura în funcţia de consilier personal al lui Marcel Boloş.

Şi Bodgan Mîndrescu a fost recuperat de guvernarea liberală, tot pe funcţia de consilier al ministrului Marcel Boloş. În aprilie 2017, Mândrescu a fost numit de Guvernul Grindeanu director general al Companiei Naţionale de Aeroporturi Bucureşti. Promovarea sa politică s-a bazat pe sprijinul oferit de organizaţia PSD Buzău, filială condusă de Marcel Ciolacu, actualul preşedinte interimar al social-democraţilor. În februarie 2018, Mîndrescu a demisionat forţat de la şefia Companiei de Aeroporturi, ca urmare a neregulilor găsite de Corpul de Control al premierului: angajări fictive, deplasări de lux, prime ilegale. O lună mai târziu, Bogdan Mîndrescu a fost numit de Guvernul Dăncilă în Compania Naţională pentru Administrarea Porturilor Maritime, cu sprijinul baronului de Constanţa Felix Stroe. În noiembrie 2019, Marcel Boloş l-a angajat consilier, calitate în care şi-a şi depus declaraţie de avere la angajare, pe 29 noiembrie.

Colega lui Ciolacu, om de bază în minister

În echipa lui Boloş au mai fost cooptate alte două persoane care au avut legături strânse cu PSD. De exemplu, Mariana Cristea, secretarul general adjunct din Ministerul Fondurilor Europene. În trecut, Cristea a fost şefa Organizaţiei de Femei a PSD Buzău, apropiată de Marcel Ciolacu. În iunie 2019, Cristea a fost avansată de la coordonarea Direcţiei Generale Economice a MFE în cea de secretar general adjunct al ministerului.

De asemenea, Boloş a păstrat-o în echipa sa de conducere şi pe Loredana Hristodorescu, „om de încredere al Rovanei Plumb”, potrivit unor surse politice. Hristodorescu a lucrat cu Rovana Plumb mai întâi la Ministerul Mediului, în guvernarea USL, apoi la Ministerul Muncii şi, în final, la Ministerului Fondurilor Europene, fiind numită director general.

OUG pentru propriul interes politic

Guvernul Orban a adoptat pe repede-nainte, în ultima şedinţă înainte să fie trântit prin moţiune de cenzură, cinci OUG-uri cu privire la chestiuni tehnice din domeniul fondurilor europene, susţinute direct de ministrul Marcel Boloş. Europarlamentarul USR Cristian Ghinea a criticat ordonanţele, arătând că au fost „prost gândite“. Ulterior, premierul Ludovic Orban a anunţat că Guvernul a întors cele cinci ordonanţe înainte de a fi publicate în Monitorul Oficial. „Tema este mult prea delicată, deja pârâcioşii care fac rău României prin blocarea procesului de absorbţie au început să trimită pâre“, a spus Ludovic Orban în şedinţa de guvern, cu trimitere la Cristian Ghinea. Europarlamentarul USR a răspuns: „E oficial deci, Ludovic Orban i-a omorât OUG-urile lui Boloş şi l-a muştruluit. A inclus şi ceva declaraţie despre pârâcioşii care fac rău României. Aşa zicea şi PSD. În loc să recunoască cinstit că au dat-o în bară şi că am avut dreptate, o dau pe partea de frecat buricul naţionalist“.

Una dintre ordonanţe prevedea comasarea tuturor Autorităţilor de Management al fondurilor europene în subordinea ministerului condus de Marcel Boloş. Practic, programele pe fonduri europene derulate de ministere ca Educaţia, Sănătatea, Munca sau Transporturile urmau să fie aduse sub comanda ministrului Boloş. Cu o excepţie importantă: Ministerul Transporturilor, care, potrivit OUG,  ar fi rămas Autoritate de Management de sine stătătoare.

De ce tocmai Ministerul Transporturilor a fost exceptat de la comasare? Marcel Boloş a fost director pe fonduri europene în Ministerul Transporturilor sub guvernarea Ponta, în perioada 2013-2015. Surse politice susţin pentru „Adevărul“ că Boloş ar vrea să se întoarcă la Ministerul Transporturilor după alegerile anticipate. Aşadar, ca ministru în Guvernul Orban ar fi vrut să gestioneze toată găleata fondurilor europene, cu o excepţie – Ministerul Transporturilor, instituţia unde s-ar fi întors tocmai ca director pe fonduri europene. Pe scurt, ministrul Boloş a lăsat o portiţă deschisă către viitorul director Boloş.  

Boloş, funcţii în guvernele PSD

Până în 2012, Marcel Boloş a fost director în Primăria Oradea. Odată cu guvernarea USL, Boloş e numit secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, condus la acea vreme de Eduard Hellvig, actualul director al SRI. Din 2013, e mutat ca director în Ministerul Transporturilor, unde rezistă până la căderea Guvernului Ponta (noiembrie 2015). În Guvernul Cioloş, Boloş a fost promovat ca secretar de stat la Transporturi, apoi, din ianuarie 2017, devine director al Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Nord Vest.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite