Deputatul liberal Tinel Gheorghe, despre reprimirea primarilor traseişti în PNL: În anumite cazuri, partidul va trebui să deschidă uşa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul deputaţilor PNL, Tinel Gheorghe FOTO Adevărul
Liderul deputaţilor PNL, Tinel Gheorghe FOTO Adevărul

Deputatul PNL Tinel Gheorghe a vorbit astăzi la Adevărul Live despre consultările privind noul Cod Fiscal, dar şi despre planurile pentru alegerile locale. În contextul alegerilor locale de anul viitor, Tinel Gheorghe a precizat că PNL ar putea decide reprimirea anumitor primari traseişti, trecuţi la PSD în perioada campaniei pentru alegerile prezidenţiale, în urma celebrei ordonanţe care le-a permis migraţia politică.

Adevărul: Cum a rămas până la urmă planul pentru consultări?

Tinel Gheorghe: Întrebaţi dacă se duce muntele la Mahomed sau invers. A rămas pe 20 august. S-a stabilit ca pe 20 să discutăm cu cifrele pe masă şi vor negocia urmând ca ulterior să se întâlnească şi partea politică, să vadă ce şi cum. Mai întâi discutăm corectitudinea datelor furnizate de Guvern când s-a votat Codul Fiscal şi sustenabilitatea acestor cifre.

Adevărul: Ce va cere PNL la negocieri?

Tinel Gheorghe: Vrem să vedem cu ce vine Guvernul.Noi, la ultimul Birou Permanent, am mandatat o comisie tehnică să negocieze concreteţea şi fezabilitatea datelor macroeconomice. Vedem ce rezultă în urma acestor discuţii.

Adevărul: Aveţi o mare problemă acum, pentru că aţi propus cota de 19%.

Tinel Gheorghe: Avem o mare problemă de când am fuzionat. Vedem ce cifre prezintă Guvernul, după sarabanda de cheltuieli electorale.

Adevărul: Va trebui să explicaţi de ce nu susţineţi o lege a salarizării.

Tinel Gheorghe: Eu, spre deosebire de Ponta, am susţinut măsurile din 2010. Nu aş mai vrea ca vreun Guvern să treacă prin momentele din 2010. Exista riscul, dacă am fi fost inconştienţi să nu acceptăm această rundă de negocieri, să ne întoarcem la momentul 2010. Sunt întrutotul de acord cu poziţia guvernatorului, poate dacă ar fi folosit tonul ăsta vehement când se dezbătea în comisie Codul Fiscal, alta ar fi fost şi poziţia noastră.

Adevărul: Va reuşi PNL să explice electoratului că aţi gândit o măsură corectă? Nu credeţi că veţi plăti politic?

Tinel Gheorghe: Pe termen scurt,e  posibil să fim taxaţi, dar pe termen mediu şi lung, vă amintesc momentul 2008, din guvernarea lui Tăriceanu. Cred că trebuie să gândim soluţii economice responsabile şi sustenabile. Nu e mai bine, mai corect, să spun că trebuie să mai analizăm o dată, poate facem un proiect în aşa fel încât omul de afaceri să simtă că e sustenabil? Electoratul vine şi spune că nici nu a apucat să se bucure de măsură. Sunt câteva lucruri pe care cei care ne privesc cred că le vor înţelege.

Adevărul: Vă aşteptaţi ca preşedintele să trimită Codul fiscal în Parlament?

Tinel Gheorghe: Am avut senzaţia asta când au trecut primele două săptămâni şi nu a promulgat legea. A fost o perioadă grea, dar şi duşurile astea fac parte din viaţa politică şi te repliezi.

Adevărul: Întoarcerea Codului Fiscal în Parlament a schimbat cu ceva relaţia dintre preşedinte şi PNL?

Tinel Gheorghe: Nu, nu e prima lege întoarsă de preşedinte, dar ce trebuie să rezulte din colaborarea PNL-preşedinte trebuie să fie în interesul cetăţeanului.

Adevărul: Cât credeţi că mai rezistă Victor Ponta la Palatul Victoria?

Tinel Gheorghe: Nu are cu cine să se mai războiască. Îi reamintesc că şi Adrian Năstase, în 2004, era cel mai bun prim-ministru. Ulterior, s-a văzut mai bine cum era. Acuzele lui la adresa PNL sunt gratuite. Ce ar fi vrut să facem? Să îi girăm toate nesăbuinţele? Uitaţi-vă la ce se întâmplă în infrastructură,e un dezastru.

Adevărul: La alegerile locale ce estimaţi că se va întâmpla?

Tinel Gheorghe: Gabi Oprea este extrem de vocal, de activ şi cred că urmăreşte să candideze singur şi să inventeze sau să reinventeze UNPR ca un partid puternic, cum vrea el, a treia forţă politică din România. Pentru asta are însă nevoie de botezul focului, botezul de la locale. Eu am văzut declaraţia lui Ponta, că 20% este linia roşie la cota TVA. Dacă noi cădem de acord să scădem TVA la 21% ce face, pleacă? Logic ar fi, dacă se ajunge la un consens de 21%, ca Victor Ponta să dea înapoi. Nu ştiu dacă e un scenariu sau nu, dar bănuiesc că e vorba de înţelepciune şi de transpunerea în practică a unor cifre şi idei care să fie sustenabile macroeconomic.

Adevărul: Să spunem că partidele vor ajunge la o înţelegere pentru cota de 21% la TVA. PNL va intra la guvernare sau va spune pas, va vrea să aştepte alegerile din 2016?

Tinel Gheorghe: Dacă Ponta ar demisiona, în situaţia în care partidele ajung la consens pe 21%, orice e posibil. E în funcţie şi de negocierile din Parlament, dar şi de nominalizarea pe care o face preşedintele pentru un fotoliu de prim-ministru. La noi, e clar: Cătălin Predoiu ar fi varianta de premier.

Adevărul: Există varianta ca UNPR să candideze pe aceleaşi liste cu PNL la alegerile de anul viitor?

Tinel Gheorghe: Nu cred că UNPR doreşte liste comune cu PNL, nici invers. Dacă există posibilitatea ca UNPR să candideze pe liste  comune, singura posibilitate e pe liste comune cu PSD. UNPR acum îşi devoalează interesul şi acela e de a candida singur la alegerile locale.

Adevărul: Cu primarii traseişti ce faceţi?

Tinel Gheorghe: Trebuie să fie făcută o analiză a fiecărui caz. Acolo unde edilul a plecat pentru a finalizat anumite proiecte, cred că partidul va trebui să deschidă uşa. Încă o dată vă spun, sunt primari şi primari: sunt primari care au şanse să îşi câştige mandatul, dar şi primari care nu au şanse. Partidul va trebui să facă o analiză. Până la urmă, miza PNL este că câştige alegerile locale. Nu dă bine ce spune eu acum, noi am fost adversari înversunaţi ai Ordonanţei 55, însă raţiunea politică ar trebui să primeze şi sunt convins că şi PSD, pentru localele din 2016, dacă va avea posibilitatea să ia primari care vor dori să candideze pe listele PSD, o va face. 

Adevărul: Cum priviţi declaraţia fostului preşedinte Băsescu privind întoarcerea în PMP?

Tinel Gheorghe: Acum, iarăşi o dă la întors, transmite  nişte mesaje, aşa. Eu, în locul lui, nu m-aş întoarce. Are voie să aibă simpatiile sale politice, ne va fi un adversar. PMP nu îşi poate lua electorat decât de pe partea de centru-dreapta. El vrea să fie liderul PMP şi să aibă ce critica la PNL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite