Decizie CSAT: România va prelua funcţia de comandant al operaţiei EUFOR Althea, în teatrul de operaţii din Bosnia şi Herţegovina

0
Publicat:

România va prelua funcţia de comandant al operaţiei EUFOR Althea, în teatrul de operaţii din Bosnia şi Herţegovina, începând cu luna ianuarie 2025, a anunțat Administraţia Prezidenţială, după şedinţa de joi a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a reunit, joi, 20 iunie Foto: Arhivă
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a reunit, joi, 20 iunie Foto: Arhivă

Potrivit unui comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială, în cadrul ședinței de joi a CSAT, membrii Consiliului au analizat şi au aprobat forțele armate ale României care pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara teritoriului statului român în anul 2025.

"Ţara noastră va prelua funcţia de comandant al operaţiei EUFOR Althea, în teatrul de operaţii din Bosnia şi Herţegovina, începând cu luna ianuarie 2025, pentru o perioadă de 12 luni", precizează sursa citată.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a reunit, joi, ora 13.00, în şedinţă la Palatul Cotroceni, pe agendă aflându-se și subiectul misiunilor și operațiilor forțele armate ale României în străinătate.

Operaţia EUFOR ALTHEA a Uniunii Europene în Bosnia şi Herţegovina a fost lansată în decembrie 2004, în baza mandatului Consiliului de Securitate al ONU. Misiunea succedă operaţiilor SFOR şi IFOR, desfăşurate sub comandă NATO. Din anul 2012, EUFOR ALTHEA se concentrează pe antrenarea şi consolidarea capacităţii forţelor armate ale Bosniei-Herţegovina.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite