Decapitarea pedeliştilor din Guvern, aproape de muşamalizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remaniere Guvernului, în silenzio stampa
Remaniere Guvernului, în silenzio stampa

Prim-vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur, a spus, marţi, pentru „Adevărul", care este stadiul evaluărilor interne care vor duce la decapitarea mai multor secretari de stat şi şefi de agenţii din Guvern.

Până la îndelung-vehiculata schimbare a unor miniştri ai cabinetului Boc, PDL îşi face mica remaniere: schimbări interne în partid, bazate pe evaluări şi audieri ale unei Comisii special înfiinţată în acest sens, Comisia de Evaluare a Numirilor în Funcţii Publice.

"Raportul este în curs de finalizare. Când o să fie gata, îl vom prezenta premierului şi-l vom discuta intern, în partid. Mai sunt câţiva colegi pe care mai trebuie să-I audiem. Între timp a apărut şi Codul Etic al partidului, care clarifică multe. Noi am fost atenţi la tot ceea ce apare pe partea publică, în mass media. Am audiat, cred, peste 50-60 de membri PDL din Guvern. Din absolut toate ministerele PDL, niciunul nu a scăpat. Am avut o mapă cu toate prezenţele din media şi am întrebat ce s-a întâmplat. Pentru că, unele acuzaţii sau speculaţii pot fi nefondate, se poate adeveri că nu este aşa. Şi am cerut explicaţii. Nu există o dată limită pentru realizarea acestui raport. În ceea ce priveşte mapa profesională, competenţe, CV, noi nu ne-am uitat prea mult la asta, pentru că este treaba ministrului care l-a angajat", a declarat pentru "Adevărul" Gheorghe Flutur, liderul comisiei pedeliste care a audiat angajaţii din Guvern.

El a menţionat că acest raport şi schimbările care se impun vor fi, mai degrabă, făcute în spatele uşilor închise, în interiorul partidului, decât în spaţiul public.

Macovei: 10 trebuie să plece

Vicepreşedintele PDL, Monica Macovei, membru în comisie, i-a dat premierului Emil Boc o listă cu 10 secretari de stat şi şefi de agenţii guvernamentale care ar trebui daţi afară. "Personal, am trimis premierului şi colegilor mei propunerile mele (...) persoane care nu sunt potrivite din punct de vedere profesional sau din punctul de vedere al integrităţii pentru a ocupa funcţiile deţinute în acest moment".

 "Propunerile mele nu vizează persoane care nu corespund Codului Etic, nu sunt persoane cu dosare penale, ci doar care, din punctul meu de vedere, sunt nepotrivite", a spus ea, într-un interviu din România Liberă.

Macovei a spus că sunt zece oameni vizaţi de schimbare. Întrebată dacă au probleme de integritate sau de moralitate, ea a zis "câte un pic din fiecare". "Sunt mai multe chestiuni, inclusiv ce pregătire are fiecare dintre ei în raport cu funcţia ocupată sau ce obiective şi-a propus", a adăugat Macovei

În ceea ce priveşte membrii PDL trimişi în judecată, ea a spus că a întocmit şi o astfel de listă "şi cred că sunt în număr de 20". "În orice caz, toţi aceştia trebuie verificaţi de Comisia de Etică", a adăugat ea.

Europarlamentarul PDL Monica Macovei declara la începutul lunii octombrie, într-o emisiune la postul B1 TV, că e nevoie de o operaţiune de "curăţenie" în Guvern. "O să luăm decizii cât de curând, o să facem propuneri premierului, unii care vor trebui să fie daţi afară. Deci, o curăţenie", a spus ea.

Oltean: E o decizie internă

Contactat de "Adevărul", secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a explicat care a fost activitatea comisiei şi care au fost criteriile de „periere" a propriilor membri.

"Comisia de evaluare a fost înfiinţată în vară. E vorba de o decizie internă a partidului şi vizează doar membrii PDL. Obiectivul ei a fost să analizeze activitatea profesională şi morală a secretarilor de stat şi a şefilor de agenţii guvernamentale. Criteriile principale sunt: în ce măsură au respectat programul de guvernare şi dacă şi-au îndeplinit obligaţiile portofoliilor", a declarat Oltean.

"Audierile au fost făcute în lunile august şi septembrie. Am vizat implicarea fiecăruia, cum s-a reflectat în mass-media activitatea depusă de fiecare secretar de stat, dacă a primit aprecieri pozitive sau negative, cum au colaborat cu celelalte instituţii, ministere şi agenţii", a continuat secretarul general al PDL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite