De ce spitalele sunt finanțate cu țârâita. Explicația purtătorului de cuvânt al Guvernului

0
Publicat:

Guvernul a aprobat 1,7 miliarde de lei pentru finanțarea spitalelor, deși Casa Națională de Asigurări de Sănătate a cerut 4,2 miliarde. Motivul pentru care s-a aprobat mai puțin de jumătate din suma cerută este, spun reprezentanții Guvernului, lipsa rectificării bugetare.

Hol spital
Casa Națională de Asigurări de Sănătate a cerut 4,2 miliarde. Foto: Arhivă

Întrebat dacă ar putea avea loc o nouă suplimentare a bugetului Sănătății în viitorul apropiat, în contextul în care CNAS nu a primit suma solicitată, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantinescu, a afirmat:

Da, putem constata împreună că, în lipsa unei rectificări bugetare sesizată și de dumneavoastră în mod repetat, s-a apelat la acest mod de finanțare punctuală și repetitivă a necesităților diferiților ordonatori de credite și, fără îndoială, se va asigura, chiar dacă în pași mai mărunți decât s-ar aștepta să spunem ordonatorii care fac această cerere finanțările pentru toate necesitățile statului.”

Întrebat de unde se vor asigura banii, acesta a răspuns: „Dacă va avea loc o rectificare, probabil că de la rectificare, dacă nu din fondul bugetar de rezervă, la dispoziția Guvernului, ca și până acum.

Amintim faptul că premierul Marcel Ciolacu a anunțat în cadrul ședinței de Guvern majorarea bugetului fondului pentru asigurări de sănătate, cu 1,7 miliarde de lei din Fondul de rezervă al statului.

„Majorăm bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate cu 1,7 miliarde de lei din rezerva bugetara”, a anunțat premierul Marcel Ciolacu în cadrul ședinței de Guvern. 

După ce Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a transmis celor de la Guvern că nu mai sunt fonduri suficiente pentru decontarea serviciilor medicale acordate în unitățile sanitare cu paturi până la sfârșitul anului și a cerut sprijin financiar, oficialii de la Ministerul de Finanțe și guvernanții i-au acordat 200 milioane de lei din Fondul de rezervă.

  Astfel, un comunicat anunța luna trecută că CNAS va primi 200 de milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului, iar limita de cheltuieli va fi majorată cu 668 de milioane de lei, ca urmare a sprijinul acordat de Ministerul de Finanțe și Guvern.   

Decizia a fost luată vineri, iar alocarea banilor va fi făcută către bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). Suma va acoperi decontarea serviciilor medicale oferite pacienților din spitale, cu termen de plată în octombrie, respectiv pentru plata cheltuielilor spitalelor cu medicamente, materiale sanitare, hrană și utilități, potrivit sursei citate. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite