Boloș si liberalii, criticați de social-democrați pentru opoziția la legea pensiilor publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNL și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, au fost criticați de colegii de guvernare, inclusiv fostul ministru al Muncii, pentru opoziția vizavi de aprobarea noii legi a pensiilor publice în Guvern.

PNL a fost criticat și de fostul ministru FOTO Inquam Photos
PNL a fost criticat și de fostul ministru FOTO Inquam Photos

„Sper că PNL nu se va opune creșterii pensiilor și reformării sistemului asigurărilor sociale! Legea pensiilor aprobată azi de Guvern este o lege bună și mă bucur că domnul ministru Boloș a înțeles până la urmă că România are nevoie de această reformă. Am văzut rețineri dinspre PNL și mă gândesc că poate nu s-a înțeles cât de importantă e miza despre care discutăm aici”, a scris fostul ministru pe Facebook, privind aprobarea legii pentru recalcularea pensiilor publice. 

Marius Budăi a mai susținut că speră <<să nu fie o reacție de orgoliu politic, de „distanțare”, cum spun dânșii acum, pe motiv că legea a fost elaborată de miniștrii social-democrați și că astfel PSD ar obține mai multe puncte electorale>>.

Potrivit fostului ministru, „ar fi foarte cinic un astfel de calcul politic, pentru că aici nu discutăm de partide sau de mize electorale”, întrucât „miza nu vizează doar cele două majorări ale pensiilor de anul viitor”, iar „dacă legea nu se adoptă până la finalul lunii, vom reveni la acel nenorocit prag de 9,4% din PIB, pus de USR în PNRR, cu multă nepricepere și cu multă rea-credință”

„Știm bine că revenirea la acest prag ar însemna înghețarea pensiilor pe zeci de ani. Ar fi așadar o adevărată sinucidere politică a PNL dacă ar duce lucrurile în această direcție”, a concluzionat Budăi. 

<<Dânșii spun că îi preocupă sursa de finanțare pentru cele două majorări de pensii de anul viitor. Eu nu voi susține ceea ce spunea anul trecut Rareș Bogdan, că “dacă ministrul Finanțelor nu e în stare să găsească bani pentru creșterea pensiilor, atunci trebuie să plece acasă”. Eu le spun colegilor din PNL că experții Băncii Mondiale și ai Comisiei Europene, care au lucrat cu Ministerul Muncii la elaborarea legii, consideră că legea este ok – iar asta reprezintă o garanție suficientă pentru toată lumea. Să lăsăm deci mizele politice puțin la o parte și, împreună, să ducem până la capăt, această reformă vitală pentru România>>, a mai completat fostul ministru.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a susținut în urma aprobării cu tensiuni a proiectului pentru recalcularea pensiilor publice, că toți actorii implicați au avut la dispoziție toate cifrele.

Actualul ministru a susținut la începutul zilei că  „ceea ce se rostogoleşte acum este fals” și că „aceea este cheltuiala cu pensiile recalculate din septembrie până în decembrie”

„Luni am fost în comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor, puteţi să luaţi înregistrarea, şi în comisia pentru muncă, pe datele pe care noi le aveam, am explicat care este cheltuiala cu pensiile, din septembrie până în decembrie, absolut corect, aproximativ 55 de miliarde lei noi”, a spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

„Este de neinteles atitudinea domnului ministru de finante Bolos care s-a comportat ca si cum n-ar fi stiut ca legea pensiilor era pe ordinea de zi. Sa te “surprinda” o lege de care se vorbeste de luni de zile, dezbatuta cu expertii Bancii Mondiale si ai Comisiei Europene, a carei sustenabilitate a fost deja discutata cu acestia, sa afirmi ca nu sunt bani si sa refuzi sa o avizezi favorabil, este inadmisibil. Atunci cand iti asumi un astfel de portofoliu trebuie sa ai un plan privind combaterea evaziunii fiscale, cresterea colectarii, digitalizarea ANAF si mai ales, este obligatoriu sa cunosti toate legile la care ministerul tau trebuie sa dea aviz. Este vorba totusi de legea pensiilor, cu impact social major, si care constituie jalon PNRR”, a transmis, la rândul său, deputata Oana Florea.

„Înteleg ca anul viitor este un an electoral si ca PNL incepe sa se comporte ca atare, dar, trebuie sa le amintesc colegilor ca suntem impreuna la guvernare si ca avem responsabilitatea tuturor deciziilor luate la nivelul Guvernului. Nu este normal sa se joace cu sperantele si emotiile pensionarilor”, a mai completat deputata. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite